FedEx i TNT bacili rukavicu DHL-u i UPS-u

Autor: Tomislav Pili , 07. travanj 2015. u 22:00
Izvršni direktor FedExa David Bronczek i predsjednik TNT-a Anthony Burgmans/REUTERS

Regulatorno odobrenje ne bi trebao biti problem jer će sada postojati tri snažne kompanije na tržištu.

Trend konsolidacije i spajanja teških milijarde dolara ne zaobilazi ni logističku djelatnost. Američki distribucijski div FedEx ponudio je 4,4 milijardi eura za preuzimanje konkurentskog TNT Expressa, kompanije sa sjedištem u Nizozemskoj. Ako do spajanja dođe, bit će stvorena treća najveća svjetska kompanija za paketnu distribuciju poslije DHL-a i UPS-a.

Traži se zeleno svjetlo
FedEx nudi osam eura u gotovini za redovnu dionicu TNT Expressa, a ako taj posao uspije, američka kompanija dobit će pristup TNT-ovoj europskoj mreži, dok će klijenti TNT-a moći pristupiti FedEx-ovoj globalnoj distribucijskoj platformi, objavile su u utorak te kompanije. Ponuđena cijena predstavlja premiju od 33 posto u odnosu zaključnu cijenu dionice TNT-a od šest eura prošlotjednog četvrtka na burzi u Amsterdamu.U odnosu na prosječnu tromjesečnu cijenu, premija je 42 posto.

 

33posto

premije ponudio je FedEx na cijenu TNT-ove dionice od prošlog četvrtka

Po objavi vijesti, TNT-ova dionica skočila je za 30 posto. Predstavnici obje kompanije ne vide razloga da sporazum ne dobije zeleno svjetlo Europske komisije (EK). Naime, prije dvije godine EK je blokirala UPS-ov pokušaj da preuzme TNT za 5,2 milijarde eura zbog narušavanja tržišnog natjecanja. "Do sada su postojele dvije snažne kompanije i dvije slabije. Od sada će postojati tri snažne kompanije koje će se vrlo snažno boriti za kupce", izjavio je Anthony Burgmans, a prenosi Financial Times. DHL u Europi drži 19 posto udjela, UPS 16 posto, TNT 12 posto, a FedEx svega pet posto. Osim toga, UPS-ova ponuda bila je znatno složenija od ove, dodao je Burgmans, i sugerirala je mnoga preklapanja između dvije kompanije.

Kazna od 200 milijuna eura
Izvršni direktor FedExa David Bronczek također je siguran da neće biti problema s regulatornim odobrenjem. Za američku kompaniju drugačiji scenarij ne bi bio u financijskom interesu jer je sporazumom dogovoreno da će FedEx isplatiti TNT-u naknadu od 200 milijuna eura ako ne dobije regulatorno odobrenje.Sporazum podupire i nizozemska pošta koja u TNT-u drži gotovo 15 posto udjela. Inače, FedEx dnevno na globalnoj razini isporuči oko 10,5 milijuna pošiljki, nasuprot TNT-ovih milijun isporuka. FedEx od 2011. sve više gradi poziciju na europskom tržištu, otvorivši oko 100 distributivnih centara u 11  država.

FedEx i TNT

Jednome fokus na Europi, drugome cijeli svijet

Nizozemski TNT Express je prošle godine zabilježio prihode od 6,7 milijardi eura od čega su dvije trećine ostvarene na europskom tržištu. Naime, kompanija je od 2013. počela smanjivati svoje globalne operacije fokusiravši se na matično, europsko tržište. Američki FedEx lani je pak uprihodio 47 milijardi dolara, a u razdoblju od prosinca do veljače kompanija je objavila dobit od 580 milijuna dolara, 55 posto više.

Komentirajte prvi

New Report

Close