Farmeri na Floridi u strahu od kubanskih naranči

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. svibanj 2016. u 10:45
Obnova trgovine s Kubom brine američke poljoprivrednike/Fotolia

Kubansko voće i povrće je jeftinije, ali i dolazi s nezagađenih oranica čime konkurira u sve popularnijoj niši organske hrane.

Floridski su poljoprivrednici zabrinuti da će ih ugroziti konkurencija s Kube po obnovi trgovine između Kube i SAD-a. Kao razloge navode uvoz jeftinijeg voća i povrća, atraktivnost kubanskih nezagađenih i jeftinijih poljoprivrednih površina te strah od nametnika i biljnih bolesti koje bi, zajedno s proizvodima, mogli stići iz Kube.

Povijesni utjecaj
Iako su američki poljoprivrednici među prvima objeručke prihvatili mogućnost ukidanja 50-godišnjih američkih sankcija Kubi, Florida se trenutno osjeća prilično ugroženom. Ova je američka država najveći nacionalni proizvođač naranči i šećerne trske, drugi proizvođač povrća nakon Kalifornije te treći proizvođač voća. Prije dvije godine Florida je prodala poljoprivrednih proizvoda za 4,2 milijarde dolara, od čega se 3,6 milijardi dolara odnosi samo na izvoz.  No, prije revolucija Kuba je bila glavni američki dobavljač šećera, voća i povrća.

"Otvaranje trgovačkih odnosa s Kubom za floridsku će poljoprivredu imati povijesni utjecaj", smatra poljoprivredni ekonomist sveučilišta u Gainesvilleu, Wiliam Messina. Drugi je problem što s Kube može doći roba zaražena poljoprivrednim bolestima i tako ugroziti usjeve. Bijela kuća pak, uvažavajući zabrinutost poljoprivrednika, smatra da je Kuba zaista u poziciji postati veliki izvoznik voća i povrća u SAD, ali i da nema straha od konkurencije jer je potražnja dovoljno velika, prenosi Bloomberg. Trgovinski sporazum između Kube i SAD-a adut je rukavu i u ovogodišnjoj predsjedničkoj kampanji kandidatima koji strahuju od potencijalnog utjecaja sporazuma na domaću industriju.

Zlatna vremena u 80-ima
Kubanska je poljoprivreda svoja najbolja vremena bilježila krajem 80-ih godina prošlog stoljeća kad su bili najveći proizvođači šećera nakon Brazila i Indije, no s raspadom Sovjetskog Saveza koji je bio njihov najveći kupac, stala je i proizvodnja. No, Kuba obnavljanjem odnosa sa SAD-om sada dobiva i pristup velikom američkom tržištu što bi trebalo revitalizirati poljoprivrednu proizvodnju. Na kubanska pesticidima relativno netaknuta zemljišta oko su već bacile tvrtke orijentirane na organsku proizvodnju. "Industrija treba potaknuti razvoj novih dobavnih lanaca jer se približavamo vremenu kad potražnja daleko nadmašuje ponudu", smatra i Dave Alexander, predsjednik Global Organicsa, najvećeg distributera organskog šećera na američkom i europskom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close