Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

FAO: Uzgoj stoke odgovoran za 12 posto stakleničkih plinova

Autor: Poslovni.hr/Hina
08. prosinac 2023. u 22:05
Podijeli članak —
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Uzgoj stoke odgovoran je za 12 posto emisija stakleničkih plinova i taj će se učinak pogoršavati ako se ništa ne učini jer će se svjetska potražnja za mesom povećati, objavila je u petak u izvješću Organizacija UN-a a hranu i poljoprivredu (FAO).

Kako bi se smanjila emisija štetnih plinova, FAO poziva na povećanje produktivnosti cijelog proizvodnog lanca, prilagođavanje životinjske hrane te poboljšanje zdravlja domaćih životinja.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Također predlaže smanjenje konzumacije mesa u bogatim zemljama, ali smatra da bi to imalo ograničeni učinak.

Kako bi se smanjila emisija štetnih plinova, FAO poziva na povećanje produktivnosti cijelog proizvodnog lanca, prilagođavanje životinjske hrane te poboljšanje zdravlja domaćih životinja.

Također predlaže smanjenje konzumacije mesa u bogatim zemljama, ali smatra da bi to imalo ograničeni učinak.

UN u izvješću kao referentnu godinu navodi 2015., kada se proizvelo 810 milijuna tona mlijeka, 78 milijuna tona jaja i 330 milijuna tona mesa.

Goveda su glavni izvor emisija štetnih plinova (62 posto), potom slijedi svinjetina s 14 posto, perad s devet posto, bivoli osam posto te ovce i koze  sedam posto.

Proizvodnja gnojiva za stočnu hranu i transport rezultirali su emisijom 6,2 gigatona (Gt) ekvivalenta CO2.

FAO je mjerio metan, dušikov oksid i ugljični dioksid.

Što se tiče završnih proizvoda, meso je odgovorno za 67 posto emisija stakleničkih plinova, ispred mlijeka s 30 posto i jaja s tri  posto.

Direktne emisije stoke, od “vjetrova” do izmeta, predstavljaju 60 posto sveukupne emisije stakleničkih plinova, a preostalih 40 posto indirektne emisije štetnih plinova koja je rezultat proizvodnje pesticida i umjetnih gnojiva za životinjsku hranu, prijevoza te kršenja šuma za pašnjake i farme soje.

S gospodarskim rastom i urbanizacijom konzumacija mesa ima tendenciju rasta, čak i kada se usporava zbog zabrinutosti za klimu, zdravlje i dobrobit životinja, zakjučuje FAO.

Zbog porasta stanovništva u svijetu i prosječne potrošnje po stanovniku, FAO predviđa da će se konzumacija životinjskih proteina između 2020. i 2050. povećati za 21 posto.

 

Autor: Poslovni.hr/Hina
08. prosinac 2023. u 22:05
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close