Facebook i Instagram pod istragom: “Ako sumnjamo na kršenje pravila, djelujemo”

Autor: Tanja Ivančić , 03. svibanj 2024. u 08:01
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije/Reuters

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako EK ima sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija trećih zemalja.

Europska komisija otvorila je u utorak službeni postupak protiv Mete, krovne tvrtke Facebooka i Instagrama, zbog moguće povrede Zakona o digitalnim uslugama, izvijestila je EK na svojim stranicama.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako EK ima sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija trećih zemalja.

“Ako sumnjamo na kršenje pravila, djelujemo. To vrijedi uvijek, ali posebno u trenucima demokratskih izbora. Velike digitalne platforme moraju ispuniti svoje obveze”, istaknula je čelnica EK.

Meta se ogriješila o politiku i praksu u vezi s lažnim oglašavanjem i lažnim političkim sadržajem na njezinim platformama. Radi se o nedostupnosti učinkovitih alata za građanski diskurs u stvarnom vremenu i praćenje izbora uoči izbora za Europski parlament.

Usto, Komisija sumnja da mehanizmi za označavanje nezakonitog sadržaja na nekim uslugama kao i mehanizmi za pravnu zaštitu korisnika i interne žalbe nisu u skladu sa zahtjevima Zakona o digitalnim uslugama te da postoje nedostatci pri pružanju pristupa javno dostupnim podacima.

Facebook i Instagram označeni su kao vrlo velike internetske platforme (VLOP) jer obje imaju više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u EU-u. Kao VLOP-ovi krajem kolovoza 2023., Facebook i Instagram, morali su se početi pridržavati niza obveza iz DSA

Komentirajte prvi

New Report

Close