Evo što uvelike može utjecati na manju razinu antitijela nakon cijepljenja

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2021. u 14:23
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pojedinačni odgovori mogu se razlikovati ovisno o fizičkim i psihosocijalnim čimbenicima.

Tim istraživača sa Državnog sveučilišta u Ohiju (Ohio State University OSU) istraživao je načine na koje psihološki čimbenici i ponašanje mogu utjecati na imunološki sustav, uspoređujući rezultate s nizom cjepiva protiv različitih bolesti kao što su gripa, hepatitis B, tifus i upalu pluća. Proveli su meta-analizu u kojoj je pregledano 49 studija cjepiva unatrag 30 godina i potvrdila da stres narušava tjelesno zdravlje na razne načine, prvenstveno kočeći čovjekov imunološki odgovor.

Konkretno, zaključili su da stres može ometati “razvoj antitijela protiv patogena”, kaže jedna od autorica studije, dr. Janice Kiecolt-Glaser, klinička zdravstvena psihologinja specijalizirana za psihoneuroimunologiju na Medicinskom fakultetu OSU. Također su zaključili da visoka razina stresa može utjecati i na učinkovitost cjepiva  protiv COVID-19, piše miss7zdrava.

Osim što se ljudima pod stresom antitijela mogu sporije razvijati, stres može dugoročno smanjiti i trajanje prisutnosti antitijela u organizmu. Drugim riječima, ako ste pod stresom u vrijeme cijepljenja, vjerojatnije je da će se antitijela razviti kasnije, a brže nestati.  Do sada su predstavnici Pfizera i Moderne potvrdili da njihova COVID cjepiva nude najmanje šest mjeseci zaštite. Međutim, pojedinačni odgovori mogu se razlikovati ovisno o fizičkim i psihosocijalnim čimbenicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close