Evo što se u SAD-u dogodi bogatašima koji podmićuju

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2019. u 11:01
Foto: Reuters

Preko trideset bogatih investitora, glumaca, poslovnih ljudi i menadžera velikih tvrtki uhićeno je pod optužbama za korupciju, zajedno s osobljem više elitnih koledža koje su bogataši podmićivali da im upišu djecu.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je imena svih pedeset osoba koje je optužio FBI, koji ih je i uhitio u njihovim domovima i odveo odmah u zatvor. Dio je optužen za urotu reketiranja, urotu pranja novca, zavjeru za prevaru SAD-a te ometanje pravde.

Druga grupa je optužena samo za urotu reketiranja, a treća za zavjeru za počinjenje poštanske prijevare.

Drugim riječima, neki roditelji su optuženi da su njihova djeca regrutirana kao sportaši bez obzira na nedostatne sportske sposobnosti, dok su drugi optuženi da su varali na prijemnim testovima, dodavajući lažne bodove.

Prevaranti na osam fakulteta zaradili milijune

Prema prvim podacima, neki roditelji plaćali su i do pola milijuna dolara za upis djeteta na fakultet.  

Privatni ulagački fond TPG poslao je odmah svog najboljeg šefa Williama 'Bill' McGlashana na dopust nakon što je optužen za skandal s upisom bogataške djece na koledž, prenio je Business Insider. Taj američki medij objavio je i cijeli popis bogatih i slavnih koji su optuženi, navodeći njihova zanimanja, pozicije i uloge.

Lista spominje brojnu holivudsku glumačku kremu, kao i više investicijskih menadžera i direktora koji su željeli upisati svoju djecu na koledže mimo pravila, uključujući Georgetown, Stanford i Yale.

Spomenuti McGlashan je osnivač i upravljački partner TPG Growtha, fonda koji raspolaže s preko 100 milijardi dolara. Također je suosnivač i izvršni direktor Fonda Rise, investicijskog fonda fokusiranog na tvrtke koje pokušavaju riješiti društvena i ekološka pitanja.

Prema optužbama, McGlashan je navodno dogovorio prevaru s neimenovanom osobom koja je sudjelovala u prevarantskoj shemi, nazvanoj "CW-1" u optužnici. U prevarantskoj shemi stvoren je "lažni nogometni profil McGlashanovog sina pomoću softvera Photoshop" kako bi se mogao prijaviti kao "navodni nogometni novak", navedeno je u sudskim dokumentima.

Neki od optuženih već su izvedeni pred sud i pušteni uz ogromnu jamčevinu.

Modni dizajner Mossimo Giannulli morao je platiti za privremeno puštanje do početka suđenja čak milijun dolara jamčevine.

Glumica iz serije “Očajne kućanice” Felicity Huffman puštena je na privremenu slobodu uz 250.000 dolara jamčevine.

U tijeku je priprema suđenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close