Evo kako i vi možete pomoći Turskoj i Siriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2023. u 14:04
FOTO: REUTERS/Sertac Kayar

Turski Caritas, preko biskupijskih ureda Anadolije, priprema žurnu početnu procjenu potreba na temelju informacija lokalnih vlasti, partnerskih nevladinih organizacija i kontakata na terenu. 

Hrvatski Caritas izvijestio je u utorak da zajedno s mrežom nad/biskupijskih Caritasa u Hrvatskoj provodi akciju prikupljanja donacija za stradale u potresima u Turskoj i Siriji, a u akciju se građani mogu uključiti pozivom na donacijski telefon.

Građani mogu donirati financijska sredstva pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10  (0,83 eura po pozivu, PDV uključen).

U jugoistočnoj Turskoj se dogodio snažan potres magnitude 7.9 prouzročivši velika razaranja, a najrazornije su pogođena područja Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman i Malatya.

Regija Biskupije Anadolija snažno je pogođena potresom. Katedrala u Iskenderunu potpuno je srušena, a Caritasovi uredi i prostori teško su oštećeni.  Sirska i pravoslavna Crkva u Iskenderunu također su se srušile, a život je izgubio zaštitar pravoslavne crkve.

Caritas Anadolia okuplja oštećene na sigurnim i otvorenim prostorima i dijeli nužne tople obroke i odjeću. Biskupije Izmira i Istanbula podržavaju i prikupljaju materijale za slanje pomoći regiji Anadolija.

Turski Caritas, preko biskupijskih ureda Anadolije, priprema žurnu početnu procjenu potreba na temelju informacija lokalnih vlasti, partnerskih nevladinih organizacija i kontakata na terenu.

Potres je izazvao velika razaranja i u sjeverozapadnoj Siriji. Sirijski Caritas priprema brzu i proaktivnu procjenu situacije uz koordinaciju žurnog odgovora u lokalnim uredima.

U Alepu su potrebni artikli za pomoć i skloništa za građane čije su kuće srušene, jer je oko 125 kuća osigurano u gradu Hanano, a svi pogođeni građani moraju biti osigurani u nekoliko drugih područja.

Što se tiče osoblja Caritasa, neke od njihovih kuća su pogođene. U 27 škola i dvorana nalazi se 5000 prognanika; 45 zgrada se srušilo, a 35 raspuklo. Radi se na osiguranju nužnoga smještaja za stanovnike potresom pogođenog područja.

Hrvatski Caritas koordinirat će s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis svoje aktivnosti usmjeravanja prikupljane novčane pomoći putem mreže Caritasa u Turskoj i Siriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close