Europski parlament usvojio prvi europski Zakon o AI-ju

Autor: Tanja Ivančić , 14. ožujak 2024. u 21:00
Thierry Breton, povjerenik EK za unutarnje tržište/Reuters

Tako će se Zakon o AI-ju zabraniti i ograničiti niz praksi korištenja umjetne inteligencije za koje se smatra da nisu etične ili krše temeljna ljudska prava.

Europska unija dogovorila je zakon o upravljanju umjetnom inteligencijom. Europarlamentarci su izglasali Zakon o AI-ju s 523 glasa za i 48 protiv. Radi se o prvom zakonu takve vrste u svijetu.

Značaj AI Acta je jasan: postat će mjerilo za regulaciju umjetne inteligencije na globalnoj razini, s ciljem da pridonese “humanocentričkom razvoju” AI-ja, rečeno je na konferenciji za medije u srijedu.

“Uspjeli smo pronaći ravnotežu između upravljanja rizicima i promocije inovativnosti”, smatra Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište pri EK.

Tako će se Zakon o AI-ju zabraniti i ograničiti niz praksi korištenja umjetne inteligencije za koje se smatra da nisu etične ili krše temeljna ljudska prava.

Primjerice, zabranjeni su sustavi prepoznavanja lica na javnim mjestima, prepoznavanje emocija na radnom mjestu i u obrazovnim ustanovama, biometrijske kategorizacije kojom bi se izveli osjetljivi podaci, kao što su seksualna orijentacija ili vjerska uvjerenja građana.

Zabranjen je i koncept društvenog vrednovanja kao i korištenje umjetne inteligencije za manipuliranje voljom pojedinca. Ipak, postoji i niz iznimki, posebice u slučajevima nacionalne sigurnosti, oko njih se žestoko raspravljalo, no, naposljetku zakon je izglasan.

Članice sada imaju 12 mjeseci da nominiraju nacionalne regulatore koji će surađivati s AI uredom koji se uspostavlja u sklopu Europske komisije.

Komentirajte prvi

New Report

Close