Europljani duboko podijeljeni oko pitanja elektrana

Autor: Josipa Ban , 20. lipanj 2023. u 06:33
Prijedlog subvencija na ugljen stiže svega dva mjeseca nakon plana reforme za prijelaz na obnovljive izvore/Reuters

Švedska predlaže produljenje subvencija elektranama na ugljen.

Koliko je u Europskoj uniji teško provesti reformu dobro dočarava i posljednja predložena – ona tržišta električne energije. Pojedine države, naime, traže produljenje subvencija elektranama na ugljen i to svega dva mjeseca nakon što su europski čelnici donijeli plan reforme koja bi trebala omogućiti prijelaz sustava s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Podijeljenost je došla do izražaja, piše Reuters, nakon sastanka ministara država članica zaduženih za energetiku u Luksemburgu u ponedjeljak. Dogovor je zakomplicirao prijedlog Švedske, koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a, da se produže subvencije elektranama na ugljen i nakon 2025.

Cilj je prijedloga omogućiti proizvodnju dovoljne količine električne energije za rezervu kako bi se izbjegli prekidi, odnosno nestanak struje. Taj prijedlog podržala je Poljska i to iz očitih razloga. Zemlja Srednje Europe s više od 37 milijuna stanovnika, naime, 70 posto energije dobiva iz elektrana na ugljen.

“Za neke od nas sigurnost znači osiguranje kapaciteta”, rekla je Anna Moskwa, ministrica za klimu Poljske, nakon sastanka u Luksemburgu. Također, poljska vlada apelira da prilikom donošenja konačnog plana reforme tržišta električne energije čelnici država članica uzmu u obzir specifične potrebe svake zemlje.

70

posto struje Poljska dobiva iz elektrana na ugljen

Jedni za, drugi protiv
Takav stav nije drag Nijemcima, Belgijancima i Luksemburžanima koji smatraju da prijedlog ugrožava plan reforme predložen u ožujku. Francuzi, najveći proizvođači čiste, odnosno nuklearne energije u Europi, s druge strane, imaju razumijevanja za istočne partnere.

“Treba nam rješenje kojim ćemo zadržati cilj, a to je prelazak na obnovljive izvore energije, ali koje će poštovati različitosti svake zemlje”, poručuje Agnes Pannier-Runacher, francuska ministrica energetike.

Prijedlog reforme modela tržišta električne energije dolazi nakon energetske krize uzrokovane napadom Rusije na Ukrajinu zbog čega su cijene energenata drastično porasle.

Kriza je ukazala na potrebu brze prilagodbe tržišta električne energije prijelazom na obnovljive izvore. Taj prijelaz kućanstvima i poduzećima treba omogućiti širok pristup cjenovno pristupačnoj električnoj energiji iz obnovljivih i nefosilnih izvora te ih zaštititi od budućih povećanja cijena i mogućeg manipuliranja tržištem, uvjeravaju europski čelnici.

Neočekivani potez

Švedska, koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a, predlaže produljenje subvencije elektranama na ugljen i nakon 2025.

Brojne izmjene
Reforma previđa reviziju nekoliko zakonodavnih akata EU-a, posebno Uredbe o električnoj energiji, Direktive o električnoj energiji i Uredbe REMIT. Tom reformom uvode se mjere kojima se potiču dugoročniji ugovori za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora te se u sustav uključuje više čistih i fleksibilnih rješenja, poput upravljanja potrošnjom i pohranom.

Reforma, čiji su detalji još uvijek javnosti nepoznati i oko koje se nadležni ministri tek moraju dogovoriti, još mora izglasati i Europski parlament. Cilj je EU da to bude prije izbora za Europski parlament koji će biti održani sljedeće godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close