EU razmatra niže kapitalne zahtjeve za ‘zelena’ ulaganja

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2017. u 22:00
Borba protiv klimatskih promjena nemoguća bez ulaganja/FOTOLIA

Trenutno EU odobrava sniženje kapitalnih zahtjeva za 23,81 posto na izloženost banaka malim kompanijama kod ulaganja nižih od 1,5 milijuna eura.

Europska komisija mogla bi sniziti kapitalne zahtjeve za ekološki prihvatljiva ulaganja banaka kako bi potaknula zeleno gospodarstvo i pojačala borbu protiv promjene klime na Zemlji, kazao je visoki europski dužnosnik. Komisija "pozitivno gleda" na planove da se smanje kapitalni zahtjevi za zelena ulaganja banaka, kazao je na summitu o financiranju borbe protiv promjene klime u Parizu potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis.

"To bi se u prvoj fazi moglo napraviti sniženjem kapitalnih zahtjeva za određena ulaganja štedljiva prema klimi, poput hipoteka na energetski štedljivim nekretnina,a ili električnim automobilima", kazao je dužnosnik EK u govoru na konferenciji sazvanoj povodm druge godišnjice Pariškog sporazuma o klimi. Model za smanjene zahtjeve mogle bi biti "postojeće olakšice za ulaganja u mala i srednja poduzeća ili visoko kvalitetne infrastrukturne projekte", dodao je Dombrovskis.

Trenutno EU odobrava sniženje kapitalnih zahtjeva za 23,81 posto na izloženost banaka malim kompanijama kod ulaganja nižih od 1,5 milijuna eura. Razmatraju također smanjenje od 15 posto za udio ulaganja iznad tog praga. Financiranje borbe protiv promjene klime bit će sastavni dio paketa mjera koje EU namjerava predstaviti javnosti u ožujku iduće godine sa ciljem poticanja 'zelenih' ulaganja i smanjenja emisija štetnih ugljičnih plinova do 2030. godine za 40 posto u skladu s važećim planovima.

U Bruxellesu procjenjuju da je za ostvarenje tog cilja potrebno dodatnih oko 180 milijardi eura ulaganja godišnje u nisko-ugljične projekte. ING prestaje financirati projekte bazirane na ugljenuNizozemska banka ING odvojeno je u utorak objavila da od kraja 2025. godine više neće financirati energetske kompanije koje više od pet posto energije proizvode iz ugljena.

Tim potezom banka intenzivira nastojanja u smjeru globalne tranzicije na nisko-ugljičnu ekonomiju, dogovorene 2015. godine Pariškim sporazumom o promjeni klime. "Shvatili smo da doprinos ciljevima iz Pariškog sporazuma znači i jasnu odluku o tome što više nećemo financirati, posebno kada postoje dobre alternative", naglasio je u priopćenju potpredsjednik uprave ING-a Koos Timmermans.

"Poduzimamo ovaj odlučan korak u sklopu našeg općeg cilja podrške energetskoj tranziciji", dodao je Timmermans. Iz banke najavljuju pomoć kompanijama s projektima u segmentu obnovljivih izvora energije i potporu novim klijentima koji proizvode manje od 10 posto energije iz ugljena pod uvjetom da imaju strategiju svođenja tog udjela na nulu do 2025. godine, dodaje se. Također najavljuju da će u istom razdoblju postupno prestati kreditirati pojedinačne termoelektrane na ugljen.

Komentirajte prvi

New Report

Close