EU povećava pomoć Zapadnom Balkanu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2018. u 21:59
Unija se okreće tematskom financiranju/Duško Jaramaz/PIXSELL

Na raspolaganju 14,5 mlrd. eura.

Johanes Hahn, povjerenik za proširenje Europske unije, najavio je povećanje proračuna za pretpristupnu pomoć (IPA III) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, s 12 na 14,5 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, javlja RTS.

"Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkan", rekao je Hahn. Ti fondovi su potpora EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterija za pristupanje Uniji i provođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.

Johanes Hahn je najavio i promjenu u načinu financiranja koje se s financiranja specifičnih zemalja okreće prema tematskom financiranju.

"To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji, kako bismo stvorili neku vrstu natjecanja i pogurali zemlje kandidate da se brže kreću naprijed. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana", poručio je Hahn.

On je ocijenio da će reformirani i povećani proračun omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažirane na putu pristupanja Uniji, kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, sigurnosti i napretka u blizini granica EU.

Za sljedeće proračunsko razdoblje EK je predložila povećanje ukupnog proračuna za vanjske poslove EU na 123 mlrd. eura, što je 30% više. 

Komentirajte prvi

New Report

Close