EU postrožuje propise za proizvodnju organske hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2014. u 21:59
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Niz skandala ugrozio tržište od 20 mlrd. eura.

Nakon otkrivenih pesticida na rajčicama i pogrešno deklariranog maslinovog ulja ozbiljno je narušeno povjerenje potrošača u Europskoj uniji u organski uzgojenu hranu.

Zato je Europska komisija predložila strože propise kojima bi se spriječile zloupotrebe, ali i pooštrili kriteriji za tu vrstu namirnica, što baš nije obradovalo poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom organske hrane."BIO ili organski proizvodi nisu više nešto što se proizvodi samo za uski krug ljudi. To je važan poljoprivredni sektor u kojem se godišnje ostvari 20 milijardi eura prometa. Zato pravila moraju biti transparentna", kazao je povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos, a prenosi Deutsche Welle. Povjerenje potrošača mora se vratiti, između ostalog i jačom kontrolom. Jer, kratica "BIO" za organsku hranu u Europi mora i ubuduće označavati proizvod koji je stvarno "BIO", a ne da to samo stoji na pakovanju.

U posljednjih 10 godina potražnja za organskom hranom u EU-u se učetverostručila, dok su se poljoprivredne površine na kojima se takva hrana uzgaja tek udvostručile.Bruxelles želi ukinuti iznimke koji sada važe u organskoj proizvodnji. Tako bi se trebala znatno ograničila uporaba konvencionalno proizvedene stočne hrane i sjemena, što je sada u određenoj mjeri dozvoljeno. Trebala bi se smanjiti i granica do koje se tolerira onečišćenje organske hrane ostacima pesticida ili genetski modificiranih proizvoda. A budući da se sve to ne može postići preko noći, predviđeno je prijelazno razdoblje.I dok promjene koje predlaže Europska komisija za mnoge potrošače ne idu dovoljno daleko, malim proizvođačima organske hrane i one bi mogle poprilično otežati život. Političari pozivaju na umjerenost. "Ne želim da zbog prekomjerne birokratizacije proizvođači izgube volju za bavljenje proizvodnjom organske hrane", upozorava Christian Schmidt, njemački ministar poljoprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close