EU počinje zatvarati vrata Afganistancima

Autor: Tomislav Oharek , 26. listopad 2015. u 21:59
Njemačka počinje mijenjati politiku prema izbjeglicama

Bruxelles odobrio ubrzan izgon osoba kojima je odbijen azil.

Njemačke humanitarne i udruge za zaštitu ljudskih prava oštro su jučer kritizirale namjeru njemačke vlade i Europske unije o pojačanim mjerama izgona izbjeglica iz Afganistana.

"Afganistan se nalazi na rubu kolapsa i izgon izbjeglica u ovu zemlju je vrlo opasan i neodgovoran", rekao je direktor organizacije za zaštitu izbjeglica Pro Asyl, Guenter Burkhard. On je istodobno njemačku kancelarku Angelu Merkel optužio da mijenja pravac glede svoje politike prema izbjeglicama, javlja Hina.  Merkel u javnosti govori prijeteljski i zaštitnički kad su u pitanju izbjeglice, no istodobno pokušava svim sredstvima otjerati one kojima je potrebna zaštita", smatra Pro Asyl.  

Jedna od mjera donesenih na kriznom samitu Europske unije prekjučer je i ubrzan izgon osoba kojima je u odbijen zahtjev za azilom. Osim iz zemalja tzv. zapadnog Balkana, najveća većina osoba koje u Njemačkoj podnose zahtjev za političkim azilom, a bez izgleda na pozitivnu odluku, dolaze iz Afganistana i Pakistana. Europska komisija bi s ovim zemljama trebala intenzivirati  pregovore o prihvaćanju odbijenih azilanata, stoji u izvješću nedjeljnog summita. Prema pisanju Frankfurter Algemeine Sonntagszeitunga, ova klauzala je u završno izvješće ušla isključivo zbog pritiska Njemačke i kako Njemačka priprema obrat u politici prema migrantima iz Afganistana.

Komentirajte prvi

New Report

Close