Estonija krenula u promociju svojih edukacijskih startupa

Autor: Bernard Ivezić , 17. ožujak 2020. u 21:59
SHUTTERSTOCK

U Estoniji su, kao i u drugim dijelovima Europe, škole zatvorene i nastava se prebacila na internet.

Estonija, država koja stoji najbolje po PISA testovima u Europi, odlučila je pandemiju koronavirusa iskoristiti da bi pomogla izvoz svojih edukacijskih startupa (edtech).

U Estoniji su, kao i u drugim dijelovima Europe, škole zatvorene i nastava se prebacila na internet. Mart Laidmets, državni tajnik iz estonskog Ministarstva za obrazovanje i istraživanja kaže da će zbog zatvaranja škola diljem Europe i drugim državama otvoriti svoje edukacijske platforme.

“Normalno se pribojavati digitalnog obrazovanja, jer je obrazovati pomoću tehnologije izazovno i u normalnim uvjetima. No, sada nam je zbog COVID-19 to jedini način”, kaže Laidmets.

Na popisu estonskih edtech startupa koje će država aktivno promovirati po svijetu su tvrtke poput 99math.com, matematičke platforme koja omogućuje organizaciju webinara, Lingvist.com, platforma za učenje stranih jezika, Clanbeat.com, videokonferencijski alat za edukaciju, zatim Speakly.me, inovativna platforma za učenje jezika kroz web i mobilnu aplikaciju, a tu su još edukativna platforma ALPA Kids, sustav za prijavu studenata DreamApply.com, virtualne učinioce Clanbeat.com, sustav za menadžiranje škola eKool pa čak i sustav za dječje vrtiće Eliis.

“Besplatan pristup svim ovim servisima omogućen je u suradnji s inicijativom Startup Estonija, Ministarstvom obrazovanja i istraživanja, nacionalnim Udruženjem edukacijskih tehnologa, Fondom Good Deed Education, Innove-om, HITSA-om i Education Nation”, zaključuje Laidmets.

Komentirajte prvi

New Report

Close