Ericsson i američki MIT istražuju upravljanje 5G i 6G mrežama

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2021. u 07:14
Švedsku kompaniju i američko sveučilište zanima neuromorfna obrada podataka/REUTERS

Za taj budući napredak u hardveru kažu i da bi mogao dovesti do uređaja “nulte energije”.

Kompanija Ericsson i američki MIT na temelju zaključenog sporazuma surađivat će na dva velika istraživačka projekta za dizajn najnovijeg hardvera, koji bi mogao pokretati sljedeću generaciju 5G i 6G mobilnih mreža, izvijestili su u srijedu.

Riječ je o suradnji u sklopu koje će Ericsson i istraživački odjeli MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) istraživati kako izgraditi nove mrežne infrastrukture, kao i litijske uređaje koji će, kako navode iz kompanije, omogućiti neuromorfnu obradu podataka koja obećava eksponencijalno energetski-učinkovitije algoritme od danas dostupnih.

Za taj budući napredak u hardveru kažu i da bi mogao dovesti do uređaja “nulte energije”, koji mogu koristiti energiju direktno iz primljenog radijskog signala i za povezivanje s mobilnom mrežom.

Naglašavaju i da nove generacije mobilnih mreža poput 5G i 6G korisnicima donose velike brzine prijenosa podataka, nisku latenciju i izvanrednu pouzdanost, a bez obzira na njihovu veličinu, mreže koje su bogate značajkama operatorima su složene za upravljanje.

Ericsson istražuje kognitivne mreže koje se oslanjaju na umjetnu inteligenciju, a za poboljšanje kapaciteta obrade podataka, brzine i energetske učinkovitost kognitivnih mreža, Ericsson Research i MIT surađuju u istraživanju novog dizajna litijskih čipova koji omogućavaju neuromorfnu obradu podataka.

Komentirajte prvi

New Report

Close