Ispunio obećanje i predstavio prvi domaći auto koji na ceste dolazi 2022.

Autor: Tomislav Pili , 30. prosinac 2019. u 08:01
Ilustracija: Getty Images

Država će poduprijeti projekt proizvodnje električnih vozila poreznim olakšicama, a proizvodnja će biti locirana u novom pogonu na sjeverozapadu zemlje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ispunio je obećanje o pokretanju proizvodnje domaćeg automobila.

U petak je, naime, predstavio prototip i to električnog vozila. Kako prenose agencije, Erdogan je konačno predstavio projekt javnosti koja je već dobila uvid objavom videa prototipa vozila omotanog u crnu ceradu u vožnji autocestama i preko mosta.

U sklopu ceremonije Erdogan je vozio prototip vozila preko visećeg mosta u Istanbulu. Turska vlada je priopćila da planira godišnje proizvoditi do 175.000 električnih vozila u sklopu projekta u koji će kroz 13 godina uložiti 22 milijarde lira (3,7 milijardi dolara).

Država će poduprijeti projekt proizvodnje električnih vozila poreznim olakšicama, a proizvodnja će biti locirana u novom pogonu u Bursi na sjeverozapadu zemlje, prema predsjedničkoj odluci u objavljenoj u službenom biltenu. Tvornica će proizvoditi pet modela automobila i zaposliti više od 4000 ljudi. Vlada je obećala da će do 2035. godine kupiti 30.000 vozila za svoje potrebe i tako podržati domaću proizvodnju.

 

30 tisuća

automobila otkupit će država do 2035. godine kako bi podržala proizvodnju

Konzorcij proizvođača "Turska grupa za automobilsku inicijativu" (TOGG) osnovan je sredinom prošle godine a čine ga Anadolu Group, BMS, Kok Group, mobilni operater Turkcell i Zorlu Holding. Izvršni direktor TOGG-a bivši je direktor Boscha Gurcan Karakas, a poslovni direktor Sergio Rocha, bivši direktor južnokorejskog ogranka General Motorsa. Proizvodnja će prema priopćenju početi 2022. godine modelima sportskih terenaca u segmentu kompaktnih automobila.

Turska već izvozi u Europu velik broj automobila koje proizvodi za kompanije poput Forda, Fiat Chryslera, Renaulta, Toyote i Hyundaija. Volkswagen je u listopadu odgodio konačnu odluku o gradnji tvornice automobila u Turskoj zbog kritika međunarodne javnosti na račun turske vojne operacije u Siriji, podsjeća Reuters.

Međutim, predsjednik Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP već godinama priželjkuju proizvodnju domaćih automobila, kojom bi demonstrirali ekonomsku moć velikog tržišta u nastajanju. Erdogan je još u studenome 2017. godine najavio plan o proizvodnji domaćih automobila najkasnije do 2021. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close