Eli Lilly gradi tvornicu lijekova u Njemačkoj, investicija od 2 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2023. u 06:32
Globalno tržište lijekova protiv pretilosti, na kojem Eli Liily vodi, procjenjeno je na 100 milijardi dolara/Reuters

U novom pogonu navodno bi se trebali proizvoditi lijekovi za dijabetes.

Američka farmaceutska tvrtka Eli Lilly planira izgraditi proizvodni pogon u zapadnoj Njemačkoj, a vrijednost investicije procjenjuje se na dvije milijarde eura, objavio je Reuters.

Nova lokacija, Lillyjeva prva velika tvornica u Njemačkoj, dolazi u trenutku kada su proizvođači lijekova nakon pandemije došli pod politički pritisak da kritičnu proizvodnju, uključujući i lijekova, približe ciljanim tržištima koja opslužuju.

Dva izvora rekla su da će u Njemačkoj biti otvoreno više od 1000 radnih mjesta, uz dodatni očekivani poticaj dobavljačima u regiji.

Eksplozija potražnje

Uspjeh Mounjara omogućio je kompaniji 37-postotni rast prihoda u trećem tromjesečju, na 9,5 milijardi dolara.

Investicijski planovi
Farmaceutska tvrtka zasad je odbila komentirati planove, ali bi se u petak trebale održati konferencije za medije u gradu Alzeyu gdje bi se po izvorima trebala graditi tvornica te u Berlinu. Eli Lilly je najavio da će otkriti “dalekosežne investicijske planove” na konferenciji, na kojoj će sudjelovati njemački ministri gospodarstva i zdravstva.

Prema izvorima Reutersa, projekt će u potpunosti financirati farmaceutski div, koji je zabilježio porast potražnje za lijekom za dijabetes Mounjaro. Navodno bi se u novom proizvodnom pogonu trebali proizvoditi lijekovi za dijabetes.

Injekcija Mounjaroa koristi se, također, za mršavljenje. Prošlog tjedna za tu dodatnu upotrebu odobrena je u SAD-u pod novim brendom Zepbound. Drugi lijekovi Eli Lillyja za dijabetes uključuju Trulicity.

Grad Alzey u saveznoj državi Rhineland-Pfalz, udaljen je manje od sat vremena vožnje od sjedišta proizvođača lijekova Boehringer Ingelheim i BioNTech te kemijskog diva BASF-a.

Planovi Eli Lillyja za tvornicu tumače se kao pobjeda za njemačku vladu, koja želi pokazati da najveće europsko gospodarstvo ostaje atraktivna proizvodna lokacija unatoč skoku cijena energije uzrokovanih gubitkom ruskog plina. “Riječ je o četveroznamenkastom broju novih zaposlenika”, rekao je jedan izvor, dodajući da to uključuje pozitivan dodatni učinak u srodnim poslovima kao što je pakiranje.

Američka tvrtka u Njemačkoj je prisutna od 1960. a, trenutno zapošljava 1000 radnika. Glavne proizvodne lokacije izvan matičnog američkog tržišta su joj Irska, Francuska, Španjolska, Italija i Kina, stoji u godišnjem izvješću za 2022.

Uspjeh Mounjara omogućio je kompaniji da 37-postotni rast prihoda u trećem tromjesečju na 9,5 milijardi dolara, premašivši procjene Wall Streeta. Tržišna vrijednost grupe narasla je na oko 580 milijardi dolara. Osim odobrenja u SAD-u, Mounjaro će vjerojatno biti odobren za širu upotrebu protiv mršavljenja u Europskoj uniji nakon što je regulator za lijekove preporučio odobrenje za tržište.

Iz vlastitog džepa
U Njemačkoj je državnom zdravstvenom osiguranju zabranjeno plaćati lijekove za mršavljenje pa će pacijenti koji ne boluju od dijabetesa lijek za mršavljenje vjerojatno morati platiti iz vlastitog džepa.

Sa sjedištem u Indianapolisu, Eli Lilly, i njegov danski rival Novo Nordisk vode u utrci za osvajanje dijela globalnog tržišta lijekova protiv pretilosti u klasi lijekova izvorno razvijenih za dijabetes poznate kao GLP-1 agonisti, procijenjenog na 100 milijardi dolara. Lilly je i pionir u razvoju liječenja Alzheimerove bolesti, gdje je u tijesnoj utrci s partnerstvom Eisaija i Biogena.

Američka Uprava za hranu i lijekove u prvom tromjesečju 2024. odlučit će hoće li odobriti njihov novi lijek za Alzheimerovu bolest donanemab, a u tijeku je i podnošenje zahtjeva drugim globalnim regulatorima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close