Elektroprivreda RS ulaže 2 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2018. u 22:00
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Gradit će se nova proizvodna postrojenja, uz postavljanje sustava za zaštitu okoliša

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) ima ozbiljne investicijske planove u ovoj godini u kojoj će uložiti gotovo 500 milijuna KM (oko 2 milijarde kuna) u postojeće objekte i izgradnju novih, a veliku pozornost posvetit će i zaštiti okoliša, rekao je agenciji Srna Maksim Skoko, izvršni direktor za tehničke poslove ERS-a.

Skoko je naveo da je 280 milijuna KM planirano za nove objekte, među kojima su najznačajniji Hidroelektrana Dabar, vjetropark Hrgud, HE Bočac 2, te ulaganju u aktivnosti povezane s HE Buk Bijela i Termoelektranom Gacko 2.

Kada je riječ o ulaganju u postojeće objekte, Skoko je naveo da će značajnija sredstva biti uložena u remont TE Gacko koji se očekuje u travnju, kao i u distribucijsku mrežu na području Republike Srpske.

Iako ne donosi dobit, velika ulaganja planirana su u ekološke sustave, a najveća pozornost usmjerena je na TE Ugljevik. “Ulaganje u zaštitu okoliša je nužno. Najveća investicija odnosi se na odsumporivanje TE Ugljevik, nakon čega će ona biti pripravna za dugotrajan rad i moći će u potpunosti proizvoditi u skladu s europskim ekološkim standardima”, objasnio je Skoko. Govoreći o proizvodnji u prošloj godini, Skoko je rekao da ih loša hidrologija dovela Republiku Srpsku u poziciju da je u pojedinim razdobljima morala uvoziti električnu energiju.

“Razina izvoza bila je manji od prosječnog godišnjeg i kretala se do 1500 gigavatsati električne energije, a preuzimanje energije iz drugih sustava iznosilo je 400 gigavatsati električne energije”, dodao je Skoko.

Prema njegovim riječima, posebno je važan dobar rad Rudnika i Termoelektrane Gacko, koja je prošle godine bila najveći proizvođač električne energiju u sustavu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close