EK: Luksemburg davao Amazonu subvencije

Autor: Tomislav Pili , 19. siječanj 2015. u 13:59
Bruxelles smatra da se porezni tretman američke kompanije kosi s unutarnjim tržištem/Thinkstock

Bruxelles smatra da se porezni tretman američke kompanije kosi s unutarnjim tržištem.

Bruxelles Europska komisija (EK) objavila je u petak preliminarno mišljenje prema kojem se porezna izuzeća koje je američka kompanija Amazon dobila u Luksemburgu mogu smatrati državnim subvencijama.

Istraga o poreznom tretmanu američkog internetskog trgovca u Luksemburgu započela je početkom listopada prošle godine, a na temelju sporazuma koji je 2003.  ta kompanija postigla s vladom kojoj je tada na čelu bio sadašnji predsjednik EK-a, Jean-Claude Juncker. Prema mišljenju Komisije, porezna izuzeća nisu u skladu s odredbama o unutarnjem tržištu te se stoga mogu ocijeniti nedopuštenim subvencijama. Luksemburška vlada dala je porezna izuzeća za 360 kompanija koje su uložile u tu državu, a tamošnje ministarstvo financija mišljenje EK-a ocijenilo je neutemeljenim.

Slično je poručio i Amazon, navodi BBC, priopćivši kako nije imao poseban porezni tretman u Luksemburgu. Bruxelles sumnja da luksemburški poreznici nisu dobro procijenili Amazonove prijedloge o "transfernim cijenama" kojim je novac transferiran između kompanijinih podružnica. Podsjetimo, Amazonova luksemburška podružnica bila je najprofitabilnija europska podružnica. EK istražuje i sporazum Luksemburga i financijskog ogranka Fiata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close