ECB: Kostić može kupiti Gorenjsku banku

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2017. u 21:59
Miodrag Kostić nastavlja s ulaganjem u bankarski sektor/Žarko Bašić/PIXSELL

Kupovinom dionica Gorenjske banke Kostićeva AIK banka namjerava nastaviti sa širenjem poslovanja i baze klijenata izvan granica Srbije, odnosno na tržištu EU.

Europska središnja banka (ECB) odobrila je srpskoj AIK banci, u vlasništvu Miodraga Kostića (MK Group), daljnje stjecanje dionica Gorenjske banke iz Kranja.  

Na temelju te odluke AIK banka može steći do 100 posto dionica i glasačkih prava u Gorenjskoj banci, priopćila je Kostićeva banka. Kako su rekli u MK Groupu za Blic, kupovinom dionica Gorenjske banke, AIK Banka namjerava nastaviti sa širenjem poslovanja te baze klijenata i partnera izvan granica Srbije, odnosno na tržište EU.  

Aktivnosti AIK banke poput ove ne rezultiraju isključivo širenjem suradnje s lokalnim i EU tržištem u bankarskom poslovanju, već i stvaranjem pretpostavki za proširenje poslovanja na druga područja gospodarstva, čime se jača ekonomska konkurentnost cijele regije, navodi se u priopćenju. AIK banka je u siječnju prošle godine kupila 13,9 posto dionica Gorenjske banke i postala drugi najveći vlasnik nakon Sava osiguranja koji drži 37,7 posto dionica.  

Središnja banka Slovenije naložila je Sava osiguranju prošle godine da proda svoj udjel u Gorenjskoj banci, jer nema financijsku snagu da banci iz Kranja pruži podršku koja joj je potrebna. Sava osiguranje je krajem siječnja priopćilo da je postiglo dogovor s još nekoliko vlasnika Gorenjske banke da prodaju svoje dionice, koje zajedno prelaze 50 posto vlasništva u toj slovenskoj banci.  

Komentirajte prvi

New Report

Close