Dvije banke u Njemačkoj uvode promjenu koja će utjecati na milijune stanovnika

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2022. u 07:38
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Volksbank i Raiffeisenbank u Njemačkoj od 1. prosinca ove godine planiraju ukinuti gotovinski promet u svim svojim poslovnicama. To bi moglo imati posljedice u cijeloj zemlji.

“Uplate i isplate u poslovnici (šalter i bankomat) ubuduće više neće biti moguće”, stoji u dopisu koji su klijenti primili od Raiffeisenbank Hochtaunus. Financijska institucija koja pripada Volksbanku u osnovi potpuno obustavlja poslovanje s gotovinom za klijente.

Ovakav razvoj događaja vjerojatno ne iznenađuje sve jer se gotovinska plaćanja već godinama konstantno smanjuju. To je logično vidljivo i na bankomatima, otkrivaju iz Raiffeisenbanka.

“Nedavno smo imali samo dva posjetitelja na sat”, objašnjava Achim Brunner, izvršni direktor Raiffeisenbanka.

Broj podizanja gotovine bio je manji od deset dnevno u svim poslovnicama Raiffeisenbanka. Raiffeisenbank Hochtaunus, koja pripada Volksbanku, sada očito izvlači svoje zaključke iz toga. Oprašta se od klasičnog modela poslovanja: 1. prosinca zatvaraju se sve poslovnice, ostaje samo sjedište.

Iako se ovaj preokret do sada dogodio regionalno, ipak bi mogao imati utjecaja na druga područja Volksbanka.

Budući da se posebno ponašanje klijenata značajno promijenilo posljednjih godina, Volksbank i Raiffeisenbank žele preusmjeriti plaćanje u digitalni sektor. Račun “OnlineOnly” već se nudi diljem zemlje, a savjeti se već daju putem telefona ili u savjetovalištem.

Ali što je s općom opskrbom klijenata gotovinom? Zatvorena mjesta ovdje ne bi trebala nužno dovesti do gubitaka, procjenjuje Brunner. Jer mnogi supermarketi sada omogućavaju besplatno podizanje gotovine. Rewe čak ponegdje u svojim poslovnicama nudi i bankomat za kriptovalute, prenosi Fenix Magazin.

Komentirajte prvi

New Report

Close