Država ulaže milijune eura u aerodrom

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2019. u 07:42
Lani je niška zračna luka uslužila 351.000 putnika, Foto: PD

S niškog aerodroma kreću prve linije od javnog značaja koje financira vlada.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije, izjavio da je vlada osigurala sredstva za financiranje prvih zračnih linija od javnog značaja s niškog aerodroma.

“U četvrtak bi vlada Srbije trebala donijeti uredbu kojom će biti utvrđene regije koji će imati pravo koristiti te linije do europskih gradova”, rekao je Ilić novinarima na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu. prenosi agencija Beta.

Veza s deset destinacija

On je najavio da će uskoro biti raspisan javni natječaj za prijevoznike koji će letjeti na tzv. linijama od javnog značaja, čime će biti omogućeno dodatno povezivanje Niša s deset europskih destinacija.

“Očekuje se da kompanija Air Serbia bude jedan od sudionika natječaja, ali nije isključeno da će se javiti i druge zrakoplovne tvrtke”, objasnio je Ilić.

Prema njegovim riječima, od kada je aerodrom Konstantin Veliki preuzela država, sredinom prošle godine vlada Srbije je u taj aerodrom uložila 256 milijuna dinara (oko 2,1 mil. eura), a od toga je 70 milijuna dinara uplaćeno Aerodromima Srbije za nabavu vozila za prihvat putnika u vrijeme snježnih padalina, kao i za nabavu tekućine za odleđivanje i sprječavanje zaleđivanja.

Ilić je najavio izgradnju novog kontrolnog tornja na aerodromu Konstantin Veliki, u vrijednosti od 5,5 milijuna eura.

“Ove godine bit će završena izrada projektne dokumentacije, početak radova predviđen je za srpanj 2020., a završetak za prosinac 2021.”, rekao je Ilić.

Produžit će se pista

“To zemljište je prethodno vodstvo aerodroma namjeravalo prodati za 40 milijuna dinara. Mi smo se dogovorili s Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) da zakup te lokacije bude na 30 godina. SMATSA će mjesečno plaćati niškom aerodromu zakup zemljišta od 50.000 do 80.000 eura, čime će aerodrom gotovo pokrivati mjesečne troškove plaća zaposlenih”, kazao je Ilić.

On je rekao da je u planu i produženje piste sa 2500 na 2800 metara, nakon što 2023. bude izgrađena željeznička obilaznica i izmještena pruga sa sjeverne strane zračne luke. Dušan Knežević, v. d. direktora niškog aerodroma, dodao je da će sljedeće godine početi proširenje aerodromske zgrade koja je prvobitno projektirana za prihvat 100.000 putnika, a aerodrom je prošle godine uslužio 351.000 putnika, što je 6% više u odnosu na 2017. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close