Država spasila FAP uključivanjem u vojnu industriju

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2017. u 22:00
U Priboju se pregovara s kupcima iz Alžira i Egipta

Najveći vjerovnici, uglavnom državni fondovi prihvatili su da se dugovi tvornice kamiona pretvore u dionice, čime su stvoreni uvjeti da se ozdravljena kompanija iz Priboja počne vraćati na tržište.

Srpska država je, za potrebe Vojske Srbije, omogućila da pribojski FAP dobije šansu za novi početak, pišu Večernje novosti.

Nakon složenog i nekoliko puta odgađanog završetka postupka Unaprijed pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), odlukom Žalbenog suda u Beogradu taj postupak je završen potvrdom pravomoćnosti.  Svi dugovi FAP-a, u iznosu od oko 8,7 milijardi dinara, pretvoreni su u dionice, čime su postignuti uvjeti da kompanija na zdravim temeljima počne svoj povratak na tržište, kao dio obrambene industrije Srbije.

Najveći vjerovnici, uglavnom državni fondovi, prihvatili su konverziju potraživanja, a država je uspjela izmiriti oko 100 milijuna eura duga. "FAP, a time i Priboj, dobio je priliku za novi početak na održivim i realnim temeljima. Država će uz pomoć Vojske Srbije, namjenske industrije, Strojarskog i drugih fakulteta i instituta, imati opet svoj vrhunski kamion i srpski proizvod", rekao je predsjednik Općine Priboj Lazar Rvović.

 

20 kamiona

trenutno se u pribojskom FAP-u proizvodi za Vojsku Srbije

Prema njegovim riječima, nakon dugogodišnjeg ciljanog uništavanja srpskog gospodarstva, čija je posljedica i urušavanje FAP-a, država je dala primjer odgovornog pristupa domaćim kompanijama, ali i građanima. Za vrijeme postupka reorganizacije vlada je uložila i 2,5 milijuna eura u opremu i strojeve kako bi FAP mogao obavljati remont i proizvoditi vozila za Vojsku Srbije, do završetka postupka i planiranog uključenja tvornice u obrambenu industriju Srbije sljedeće godine.

"Trenutno je riječ o 20 kamiona za Vojsku Srbije, a prvih 10 vozila bit će završeno i predano u prvom tjednu prosinca. Preostalih deset kamiona bit će završeno do kraja ove godine", kaže savjetnik direktora FAP-a Srbo Kaličanin. Prema ranijim izjavama direktora Ranka Vukovića, u FAP-u se trenutno proizvodi i 40 kamiona za domaće i strane kupce. Također, vode se pregovori s kupcima iz Alžira i Egipta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close