Država nema za umjetni snijeg, ali ima za garažu od 10 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2020. u 15:31
Bez uređaja za umjetno zasnježivanje ove godine nema skijanja u Crnoj Gori/Shutterstock

Parkiralište će imati pet etaža, a nejasno je hoće li ga moći koristiti samo gosti državnog skijališta Kolašin 1600 ili i oni u susjednom privatnom Kolašinu 1450.

Crnogorska država planira uložiti 10 milijuna eura u projekt garaže za potrebe dva skijališta u Kolašinu, unatoč tome što je ovogodišnja skijaška sezona potpuno propala zbog nedostatka snijega, a za uređaje za umjetno zasnježivanje, navodno, nema novca. 

Kako piše u natječajnoj dokumentaciji, za postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju prve faze tog projekta, garaža će koristiti državnom Ski centru Kolašin 1600, ali i skijalištu Kolašin 1450, čiji je vlasnik Zoran Bećirović.

Planiraju se novi hoteli
Prema idejnom rješenju, nakon završetka svih faza gradnje, parkiralište će imati pet etaža i ukupno oko 1380 mjesta za automobile i 20 za autobuse, pišu Vijesti. U prvoj fazi predviđena je izgradnja četiri kata bruto površine oko 22.933 kvadrata, s infrastrukturnim priključcima, uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, prilaznim prometnicama i otvorenim parkiralištem, te drugim sadržajima, kao što su punjači za električne automobile. Službeno, garaža će služiti samo za goste skijališta.

Međutim, koristi bi mogao imati i Bećirović i njegovi poslovni partneri, tvrde Vijesti. Dosadašnje iskustvo pokazuje da su gosti skijališta najviše primjedbi imali na nedostatak parkirnih mjesta.  Na istoj lokaciji Kolašina 1450, na susjednim ili dijelovima katastarskih parcela na kojima je planirana izgradnja garaže, Bećirović će uskoro graditi hotel. Ski resort Kolašin 1450 je nedavno kolašinskoj općini podnio zahtjev za davanje suglasnosti na Elaborat o procjeni utjecaja na okoliš.

Planirana je gradnja hotela s četiri zvjezdice i 65 smještajnih jedinica. Bećirovićev resort u vlasništvu konzorcija kojeg su osnovali Bećirović i jedan albanski poduzetnik, nedavno je tražio suglasnost na Elaborat procjene uticaja na okoliš za projekt Apartmanski objekat Q – depadans hotela S i Condo hotel S. Apartmanski objekat Q, s tri kata, imat će 86 smještajnih jedinica. 

Condo hotel S će zauzimati bruto građevinku površinu od skoro 8300 kvadrata, a planirano je 116 smještajnih jedinica. Ti i drugi turistički objekti, koje Bećirović planira graditi bit će na zemljištu koje je konzorciju u zakup dala država. Riječ je o 270.000 kvadrata između Bećirovićevog i državnog ski centra.

Trebaju uložiti 12,8 mil. eura
Konzorcij Kolašin 1600, prema ugovoru, u roku od četiri godine od početka radova, treba izgraditi Klaster 1 turističkog kompleksa, odnosno uložiti 12,8 milijuna eura. Bećiroviću i partneri zemljište su u zakup dobili na 90 godina.

Državni proračun će od toga imati 10 centi po kvadratu zakupljenog zemljišta i 0,1 posto od neto dobiti ulagača.  To je godišnje 27.000 eura od zakupa i 1000 eura od svakog milijuna eura kojeg zarade. Zakupac također može steći pravo vlasništva nad zemljištem na kojem je objekt izgrađen. 

Komentirajte prvi

New Report

Close