Drugi neuspjeli pokušaj: Muskova letjelica eksplodirala nekoliko minuta nakon ulaska u svemir

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. studeni 2023. u 10:25
Foto: Reuters

Bio je to drugi pokušaj testiranja te rakete, nakon što je u travnju eksplodirala četiri minute nakon lansiranja.

SpaceX-ova letjelica Starship, razvijena da bi prevozila astronaute na Mjesec i na udaljenije destinacije, eksplodirala je nekoliko minuta nakon što je u subotu pokusno lansirana, što je drugi takav test.

Raketa s dvije faze, smatrana najsnažnijom u povijesti, lansirana je s lansirne rampe Starbasea, tvrtke Elona Muska, u blizini Boca Chice u Teksasu.

No raketa je eksplodirala iznad Meksičkog zaljeva nedugo nakon što su se njezina dva dijela odvojila. Jedan od dijelova nastavio se kretati prema svemiru, no nekoliko minuta kasnije tvrtka je objavila da je izgubila kontakt s njim.

“Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo.

Kamera koja je pratila lansiranje osam minuta poslije pokazala je eksploziju, što sugerira da se ona dogodila tada, na visini od 148 kilometara. Cijeli Starshipov put trebao je trajati 90 minuta.

Bio je to drugi pokušaj testiranja te rakete, nakon što je u travnju eksplodirala četiri minute nakon lansiranja.

“Američka agencija za avijaciju potvrdila je da je nesreća „rezultirala gubitkom letjelice”, dodavši da nije bilo ozlijeđenih ili imovinske štete.

Agencija će sada nadgledati istragu predvođenu SpaceX-om kako bi ustanovila što je pošlo krivo te će morati odobriti plan te tvrtke za sprječavanje ponavljanja takvog incidenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close