Dramatično upozorenje znanstvenika: Potrebne su hitnije mjere

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2022. u 09:42
Foto: Pixabay

Svijet već bilježi sve veće poplave, oluje, toplinske valove i požare kao rezultat klimatskih promjena.

Globalno zagrijavanje moglo bi se zadržati na nešto ispod 2 stupnja Celzija ako se sve klimatske obveze zemalja provedu “u cijelosti i na vrijeme”, objavili su znanstvenici, piše Večernji list.

Analiza koju su predvodili australski znanstvenici ispitala je učinak obećanja o mjerama za suzbijanje emisija do 2030. i  koje su dugoročno zemlje i sektori dali prije kraja klimatskog samita COP26 u Glasgowu u studenom. Računalni modeli pokazali su da bi se, ako se sve obveze ispune, porast temperature mogao ograničiti na najviše 1,9 do 2 stupnja Celzija. No, članak, objavljen u časopisu Nature, upozorava da je potrebno hitnije mjere poduzeti da se zatopljenje zaustavi do granica koje su zemlje dogovorile Pariškim sporazumom iz 2015. kako bi izbjegle najopasnije posljedice klimatskih promjena. Obećanja o smanjenju emisija stakleničkih plinova donesena do kraja pregovora na COP26 pružaju samo 6-10 posto izgleda za obuzdavanje zagrijavanja na 1,5 stupnjeva Celzija.

Svijet već bilježi sve veće poplave, oluje, toplinske valove i požare kao rezultat klimatskih promjena, a nakon zatopljenja od 1,5 stupnja očekuju se ekstremnije vremenske prilike, štete na usjevima i gubici ključnih sustava poput koraljnih grebena.

– Lako je postaviti ambiciozne klimatske ciljeve za 30, 40 ili čak 50 godina u budućnosti – ali mnogo je teže danas donijeti politike koje pomjeraju energetske sustave prema održivijoj budućnosti. Dugoročne ciljeve treba tretirati sa skepticizmom ako nisu podržani kratkoročnim obvezama da se zemlje postave na put za postizanje tih ciljeva u sljedećem desetljeću – napisali su američki znanstvenici Zeke Hausfather i Frances C Moore.

Upozorili su da ne postoji jamstvo da će zemlje ispuniti svoja obećanja do 2030. – i rekli su da cilj obuzdavanja zagrijavanja na 1,5 stupnjeva izmiče, s temperaturama već oko 1,2 stupnja iznad predindustrijskih razina.

Komentirajte prvi

New Report

Close