Dow Chemical i DuPont dogovorili spajanje

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 09. prosinac 2015. u 22:00
Plan uprava je izdvojiti iz zajedničke kompanije agrokemijsko i inženjersko poslovanje te sektor specijalnih proizvoda/REUTERS

Najveća prepreka ovom poslu bit će brojne regulatorne prepreke koje se moraju otkloniti.

Američki proizvođač kemikalija DuPont pregovara o spajanju s rivalskim, također američkim, Dow Chemicalom čime bi nastao div kemijske industrije vrijedan 120 milijardi dolara.

Nakon spajanja poslovanje razdvojilo na nekoliko manjih zasebnih tvrtki, a izvršni direktori obje kompanije, Andrew Liveris u Dowu te Edward Breen iz DuPonta, zadržali bi vodeće pozicije i u novoj kompaniji. Unatoč tome što se o spajanju pregovara iza dobro zatvorenih vrata, izvori Reutersa napominju kako bi sporazum mogao biti postignut kroz nekoliko dana. Dow Chemical s tržišnom vrijednošću od 58,97 milijardi dolara, i DuPont sa 58,37 milijardi dolara, već su neko vrijeme razmatrali potencijalne akvizicije kojima bi potaknuli rast i osnažili svoje poslovanje.

Ta je misao posebno snažno uporište našla u glavama članova Uprave Dow Chemicala, kojemu prodaja postojano pada posljednjih godinu dana. Unatoč tome što se sinergijski učinci spajanja ova dva kemijska diva procjenjuju na oko tri milijarde dolara, anlitičari očekuju kako bi se ovom poslu mogli protiviti regulatori, i to u više zemalja.  Naime plan u Du Pontu i Dow Chemicalu je restrukturirati novu kompaniju i iz nje izdvojiti inženjerski, zatim sektor specijalnih proizvoda te poslovanje s agrokemikalija. Upravo sektor poljoprivrednih kemikalija u konsolidacijama vidi slamku spasa, uslijed pada cijena žitarica i prihoda farmi, ali i (pre)snažnog dolara.

 

120mlrd.

dolara vrijedit će novi globalni kemijski div

"Njihov će dogovor zasigurno privući pažnju kineskih,ali i regulatora iz brojnih drugih država. No, to ne znači nužno i da posao neće biti zaključen", potvrdila je i Angela Zhang, regulatorna stručnjakinja s londonskog King's Collegea. DuPont je kompanija s tradicijom dugom čak 213 godina čije poslovanje uključuje nekoliko različitih sektora, poput petrokemije i farmacije, hrane i građevine. No, prošlog je mjeseca DuPont s promjenom izvršnog direktora promijenio i strategiju.  Naime, na mjesto Ellen Kullman došao je ranije spomenuti Edward Breen poznat je kao stručnjak "preokreta", gdje se obično kao dokaz prilaže Breenov desetogodišnji staž u Tycou, koji je uspješno razdvojio na šest manjih kompanija.

DuPontovi su se problemi nagomilali zbog snažnog dolara, jer kompanija oko 60 posto prodaje ostvaruje izvan sjevernoameričkog tržišta, pa su njezini proizvodi sve manje konkurentni. Inače, Kullman je Breenu svoju poziciju servirala na srebrnom pladnju nakon što je pad prodaje kompanije opravdala padom cijena dionica na svjetskim tržištima. Takvom je reakcijom uznemirila investitore koji su joj osim toga zamjerali i nedosljednost u provođenju promjena koje je sama predložila.  Slabljenjem podrške ulagača Kullman, slabila je i cijena dionica koja je izgubila čak 25 posto svoje vrijednosti. Jedan od arhitekata pada Ellen Kullman je investitor Nelson Peltz koji se i sam zalaže da DuPont svoje ranjive segmente razlomi na manje jedinice pri čemu bi se, smatra, moglo uštedjeti između dvije i četiri milijarde dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close