U Njemačkoj najveće povećanje mirovina u zadnjih 40 godina, ali već ga je ‘pojela’ inflacija

Autor: Lucija Špiljak , 15. travanj 2022. u 08:07
Mirovine u Njemačkoj svake su se godine prilagođavale na temelju nacionalne prosječne plaće/Shutterstock

Vlada kancelara Olafa Scholza isplatit će između 5,3 i 6,1 posto više mirovine.

Njemački umirovljenici dobili su najveće povećanje mirovina u zadnjih 40 godina, koje je vlada najavila još prošle godine. Zeleno svjetlo povećanju u srijedu je dala koalicijska vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza, a odluka je donesena u kontekstu rastuće inflacije, pri čemu su se mirovine u Njemačkoj svake godine prilagođavale na temelju nacionalne prosječne plaće.

Do povećanja je došlo i zato što prošle godine nekim umirovljenicima zbog pandemije i njezina utjecaja na gospodarstvo nisu povećane mirovine, piše Deutsche Welle.

Ispod ‘radara’
Mirovine u saveznim pokrajinama koje su činile nekadašnju Zapadnu Njemačku, a u kojima prošle godine nije bilo povećanja, od 1. srpnja bit će veće za 5,35 posto, što je najveće povećanje od 1983. godine.

U saveznim pokrajinama na istoku države, gdje je 2021. godine zabilježen blagi rast mirovina od 0,72 posto, mirovine će porasti za 6,12 posto. To predstavlja najveći porast od 1994., četiri godine nakon ujedinjenja Njemačke.

“Zakonska mirovina funkcionira vrlo dobro unatoč izazovima s kojima se trenutno suočavamo. Ovo su najveća povećanja mirovina u posljednjih 30-ak godina”, rekao je njemački ministar rada Hubertus Heil.

0,72

posto iznosilo je lanjsko povećanje mirovina na istoku Njemačke

Rast cijena u Njemačkoj je velik, a vijesti o povećanju mirovina ostale su gotovo ispod “radara” zbog trenutne visoke stope inflacije u Njemačkoj. Ona je naime u već u veljači iznosila 5,1 posto, čak i prije stvarnog gospodarskog utjecaja ruske invazije na Ukrajinu, čije su pak prognoze još neizvjesne.

U ožujku je inflacija jurnula na 7,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša razina od ujedinjenja. Neki stoga smatraju da se umirovljenici povećanje mirovina neće ni osjetiti. “Ovogodišnje relativno dobro povećanje mirovina potpuno je pojedeno rastom cijena”, rekla je Ana Piel, članica uprave Njemačke konfederacije sindikata (DGB).

Njemačka udruga Paritätische Gesamtverband priopćila je da ovaj potez Schlzove vlade neće promijeniti činjenicu da prošle godine nije bilo povećanja mirovina za mnoge umirovljenike. Također su ukazali na visoku stopu inflacije, rekavši da će svako povećanje ove godine progutati troškovi života.

‘Faktor sustizanja’
Njemačka vlada, koju čine Scholzovi socijaldemokrati lijevog centra, Zeleni te liberalni Slobodni demokrati (FDP), ponovno će uvesti takozvani “faktor sustizanja” u mirovinski sustav, koji bi omogućio da iduće povećanje mirovina bude niže.

Tu je mjeru je velika koalicijska vlada pod vodstvom kancelarke Angele Merkel stavila na čekanje 2018. godine. Svrha “faktora sustizanja” jest da predstavlja “tampon zonu” za zaustavljanje pretjeranog povećanja mirovina nakon razdoblja negativnog rasta plaća. Koalicija smatra da je to potrebno ako se želi poštivati mirovinsko jamstvo.

DGB je također osudio ovaj potez, istaknuvši da su se mirovine odvojile od rasta plaća. “Za sadašnje i buduće generacije to znači realno smanjenje mirovina”, rekla je Ana Piel iz DGB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close