Grom iz vedrog neba: Povijest malog grada ubuduće će se računati kao vrijeme prije i poslije dolaska TSMC-a

Autor: Tomislav Pili , 27. rujan 2023. u 12:55
Foto: Reuters

Najveći svjetski proizvođač čipova gradi prvu tvornicu u nerazvijenom dijelu Japana.

Povijest malog japanskog grada Kikuyja ubuduće će se računati kao vrijeme prije i poslije dolaska TSMC-a, ali gradnja tvornice tog tajvanskog proizvođača čipova veliki je izazov i za najrazvijenije azijsko gospodarstvo. Kako navodi Financial Times, Kikuyo i njegova lokalna ekonomija prolaze kroz rapidnu transformaciju nakon što je prije pet mjeseci počela gradnja TSMC-ove tvornice. “TSMC-ov dolazak bio je grom iz vedra neba. Preko noći smo postali poznati, a Kikuyo je odjednom od bebe postao odrastao čovjek”, kaže u razgovoru za britanski poslovni medij gradonačelnik Takatoshi Yoshimoto.

Golema prilika

Kikuyo se nalazi na zapadnom otoku Kyushu, a sada je postao dio velike priče o oživljavanju pozicije Japana kao međunarodnog središta za proizvodnju poluvodiča. Dio je to šire priče diverzifikacije globalne proizvodnje informatičkih komponenti koja je vrlo osjetljiva na geopolitičke napetosti, posebice tinjajući sukob između Kine i Tajvana za koji nije nemoguće da preraste i u oružani. Međutim, dolazak TSMC-a pokazao je kako su desetljeća koje je japansko gospodarstvo provelo u stagnaciji ipak ostavile traga zbog kojega ponovni uspon na vrh svjetskih proizvođača elektronike neće biti ni jednostavan ni lak.

Od ozbiljnog nedostatka kvalificirane radne snage do problema s infrastrukturom, TSMC-ov dolazak prisiljava Japan da se suoči s problemima koje je godina stavljao “pod tepih”. “Mi to zovemo TSMC-ovim šokom, ali mislim da je ovo golema prilika za promjenu strukture japanskog društva i gospodarstva”, kaže Kazufumi Onishi, gradonačelnik Kumamotoa. “Drugim riječima, trebamo ovakvu vrstu šoka za promjenu”, dodaje Onishi. Inače, u Kikuyju, gradu od 44.000 stanovnika okruženom kukuruzištima, tvornicu fotosenzora već ima Sony, a Tokyo Electron proizvodi procesorsku opremu. Međutim, dolazak TSMC-a je druga dimenzija.

On označava novi ciklus za japansku elektroničku industriju koja je dominirala svijetom tijekom 80-ih godina, da bi potom pala u drugi plan usponom konkurenata iz Južne Koreje, Tajvana, a kasnije i Kine. TSMC je najveći svjetski proizvođač procesora, a japanska vlada ponudila je subvencije od 3,2 milijarde dolara koje su dovoljne za otprilike polovicu troškova gradnje tvornice u Kikuyju. Dolaskom tajvanske kompanije otvara se prilika “jednom u životu” da ta regija postane globalno središte proizvodnje čipova, kaže Kazufumi Onishi. Procjene regionalne banke, Kyushu Financial Group, TSMC-ova tvornica cijeloj će regiji Kamomoto donijeti ekonomski poticaj vrijedan 29 milijardi dolara kroz idućih deset godina. U to su uračunata otvaranja novih radnih mjesta, razvoj infrastrukture i privlačenje drugih kompanija u tu regiju.

Skok plaća

U TSMC-ovoj tvornici posao bi moglo pronaći oko 1700 visokokvalificiranih radnika kojima tajvanska kompanija, sudeći prema oglasu za posao proljetos, nudi plaću za trećinu višu od prosječne u lokalnim proizvodnim kompanijama. Međutim, iznenadni skok plaća koje je izazvao TSMC potaknuo je trend među mlađim zaposlenicima da češće mijenjaju posao i traže veće plaće kod lokalnih kompanija. Minimalna plaća u Kumamotou među najnižima je u Japanu, a gotovo 40 posto stanovnika sa završenom srednjom školom posao traži izvan te regije.

Kongo, jedna od kompanija koja posluje na tom području, u zadnjih godinu dana izgubila je pet posto radnika od njih 300. “Lako je okriviti TSMC kad nam zaposlenici odlaze. Međutim, fluktuacija zaposlenika je neizbježan trend i moramo se fokusirati na promjenu našeg mentaliteta i kako možemo poboljšati produktivnost”, kaže Toshihiko Tanaka, izvršni direktor Konga, ujedno i predsjednik Industrijske federacije Kumamota. Kako kaže Tanaka, Japan mora naučiti kako proizvesti sa 80 radnika nešto što je ranije proizvodilo njih stotinu. TSMC-ova prva tvornica u Japanu počet će se radom krajem 2024. godine, a kako procjene govore da će u to vrijeme doći do uspona globalnog tržišta čipova, do radnika će biti još teže doći. U srpnju je u Kumamotou bilo 1,3 otvorenih radnih mjesta na svakog tražitelja posla. Predviđanja govore da će se taj omjer dodatno povećati tijekom iduće godine. Upućeni izvori ističu kako ovo neće biti jedina TSMC-ova tvornica u Japanu. Kompanija je potvrdila da procjenjuje moguće lokacije za drugi pogon, ali je odbila komentirati detalje. “Do kraja godine situacija će postati vrlo ozbiljan i očekujemo stalnu nestašicu radnika u Kumamotou”, kaže Mineo Nitta, šef ureda za zapošljavanje u toj prefekturi.

TSMC je osim nedostatka radnika “zaslužan” i za skok cijena nekretnina. U godinu dana cijene komercijalnih nekretnina više su za 26 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close