Dokazali se u Ukrajini? Slovenija kupuje moćne PVO sustave

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2023. u 13:22
Foto: Christoph Schmidt/DPA

Ministarstvo obrane Slovenije je potpisalo sporazum o saradnji sa njemačkim ministarstvom obrane za kupovinu sustava protuzračne obrane IRIS-T SLM.

Sporazum će poslužiti kao prvi korak za nabavu sustava protuzračne obrane srednjeg dometa od njemačkog proizvođača, navelo je ministarstvo, prenijela je slovenska agencija STA.

Na marginama sastanka ministara NATO-a u listopadu 2022. godine, Slovenija je potpisala pismo namjere, zajedno sa 14 zemalja, da će se pridružiti inicijativi za uspostavljanje zajedničkog europskog zračnog štita.

Inicijativa, koju je pokrenula Njemačka, od lipnja obuhvaća 19 zemalja, priopćilo je slovensko ministarstvo, podsjećajući da je u kolovozu potpisan memorandum o razumijevanju za stvaranje osnova za uspostavljanje mehanizma zajedničke javne nabave sustava protuzračne obrane.

Foto: Sebastian Christoph Gollnow/dpa

Slovenija je prva od 19 zemalja koja je potpisala ugovor sa Njemačkom o kupovini sustava IRIS-T.

Prema neslužbenim informacijama lista Delo, Slovenija je u lipnju sklopila ugovor o kupovini dva sustava IRIS-T vrijedan 200 milijuna eura.

Slovenska ljevica je otvoreno kritizirala plan o kupovini sustava IRIS-T.

To su sustavi zemlja-zrak s dometom do 40 kilometara, koji mogu pogoditi ciljeve na visinama do 20.000 metara.

Njemačka je Ukrajini isporučila dva sustava IRIS-T, piše Delo, a prema ukrajinskom ministarstvu obrane, rakete su imale stopu uspješnosti 100 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što vam znači PVO sustav?

Kako bi ‘braća Srbi’ rekli PROTIV VAZDUŠNI SISTEM.

Hajde se sjetite da smo u Hrvatskoj 33 godine i da se koristi izraz: PZO!

New Report

Close