Dok susjedi prosvjeduju protiv tvornice, milijarder čisti bombe iz rata

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2020. u 05:13
Prosvjednike muči zašto se gradi u vodozaštitnom području/REUTERS

Gradilište se nalazi blizu trase kojom je Crvena armija prodirala u Berlin pa je već pronađeno sedam bombi.

Najava Elona Muska, američkog milijardera i prvog čovjeka Tesla Motorsa da će taj proizvođač električnih automobila sagraditi tvornicu pored Berlina izazvala je senzaciju u Njemačkoj, ali lokalno stanovništvo nije baš toliko oduševljeno.

Kako navode mediji, u Grünheideu, mjestu 38 kilometara jugoistočno od njemačkog glavnog grada, stanovnici već danima javno prosvjeduju zbog mogućeg utjecaja Tesline tvornice na okoliš. 

'Ne tvornici-ubojici'
Kako piše Financial Times, lokalno stanovništvo tijekom siječnja održalo je seriju bučnih prosvjeda pod egidom "Ne tvornici-ubojici u Grünheideu". Na skupu u gradskoj vijećnici prosvjednici su zatražili pojašnjenje zašto se tvornica gradi u vodozaštitnom području, na granici s parkom prirode.

Prosvjednike je zanimalo i hoće li Teslina potrošnja vode isušiti lokalna jezera, prijete li lokalnoj zajednici skuplji računi za vodovod i odvodnju te hoće li povećanje teretnog prometa koji će opskrbljivati tvornicu dovesti do cestovnog kaosa.

Dio prosvjednika zabrinut je zbog krčenja borove šume radi izgradnje prilaznih cesta gradilištu Tesline tvornice te kako će to utjecati na stanište šišmiša. Prosvjednike je posebno razljutilo pojašnjenje ministra gospodarstva pokrajine Brandenburg Jörga Steinbacha kako se radi o šumi vrlo loše kvalitete.

"I loša šuma je ipak šuma", povikao je jedan od prosvjednika, prenosi FT. Za tvornicu pod nazivom "GF4" koja će prema Muskovim najavama proizvoditi 500.000 vozila godišnje i zapošljavati 12.000 ljudi Tesla je otkupio 300 hektara zemljišta plativši ga 41 milijun eura.

 

41 milijun

eura platio je Tesla 300 hektara zemljišta za gradnju tvornice

Do kraja veljače bit će iskrčeno 92 hektara. No, Tesla ima drugih glavobolja prilikom krčenja šume, osim brige za mir šišmiša koji hiberniraju u zimskom snu. Naime, gradilište se nalazi blizu trase kojom je Crvena armija 1945. prodirala prema Berlinu, pa zemljište treba očistiti od zaostalih bombi. Prije desetak dana pirotehničari su uspješno detonirali sedam eksplozivnih naprava iz 2. svjetskog rata.

Prosvjedi su ipak prisilili Teslu na promjenu planova. Umjesto 372 kubika vode na sat, koliko je tvornica isprva planirala trošiti, recikliranjem otpadnih voda potrošnja će se smanjiti na najviše 238 kubika. Da bi ublažio tenzije, Musk je putem Twittera poručio mještanima kako se radi o mogućoj vršnoj potrošnji vode, a ne o svakodnevnoj količini.  

Po načelima održivosti
"Giga Berlin/GF4 bit će apsolutno projektiran u skladu s načelima održivosti i zaštite okoliša", istaknuo je Musk. Dodao je i da će za svako iskrčeno stablo Tesla zasaditi tri nova. Ekonomski analitičari ističu kako prosvjedi nisu motivirani isključivo dolaskom Tesle, već se radi o širem fenomenu odbijanja bilo kakvih investicija pod izgovorom zaštite okoliša. Najveća žrtva otpora lokalne zajednice i zaštitara okoliša postale su vjetroelektrane gdje se prošle godine bilježi snažan pad investicija u gradnju.

Lokalne vlasti tvrde da su protivnici gradnje Tesline tvornice u manjini. "Neki bi bili uznemirani da se gradi i tvornica čokolade", ističe Arne Christiani, gradonačelnik Grünheidea. Prema njegovu mišljenju, dolazak Tesle donijet će procvat Grünheideu iz kojeg godinama odlaze mladi. "Grünheide je stvarno dobio na lutriji", ističe Christiani. Da je grad podijeljen u vezi te investicije govori i vijest da su organizirani skupovi podrške gradnji tvornice. Međutim, okoliš nije jedino što muči protivnike.

Dio stanovnika smatra da Musk nije slučajno izabrao Grünheide s obzirom da je svega 70-ak kilometara udaljen od Poljske. Stoga se pribojavaju da će u tvornici uglavnom raditi Poljaci za manje plaće, pa lokalno stanovništvo od Tesline investicije i neće imati velike koristi. Takav je stav zauzela i desničarska stranka Alternativa za Njemačku koja je osvojila četvrtinu glasova na prošlogodišnjim izborima u Brandenburgu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close