Do 2022. godine u skijališta ulažu 140 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2019. u 07:42
Predviđena je izgradnja skijališta Kolašin 1600, Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla/GettyImages

Kolašin 1600 će u prvoj fazi, zajedno sa skijalištem Kolašin 1450, ponuditi u sezoni 2020/2021. čak 45 kilometara skijaških staza.

Prošlogodišnje zimske sezone u Crnoj Gori ostvaren je rast broja turista od 33,37 posto a noćenja 15,83 posto u odnosu na 2017. godinu.

Očekivanja su da će se u ove godine zimskoj turističkoj sezoni ostvariti još bolji rezultati, piše portal CdM. Na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, održanoj u Ski centru Kolašin 1600, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija (NTO), najavili su, u suradnji s lokalnim vlastima i turističkim kompanijama, intenziviranje promocije Crne Gore na regionalnom i europskim emitivnim tržištima, posebno na onima s kojima Crna Gora ima dobru zračnu povezanost.

Sezona počinje 14. prosinca
Miloš Popović, direktor Skijališta Crne Gore, rekao je da će u skijališnu turističku infrastrukturu do 2022. godine biti uloženo 140 milijuna eura. Predviđena je izgradnja skijališta Kolašin 1600, Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatna valorizacija durmitorskog skijališta. "Kolašin 1600 će u prvoj fazi, zajedno sa skijalištem Kolašin 1450, ponuditi u sezoni 2020/2021. čak 45 kilometara staza", dodao je Popović.

Kolašin je britanski The Guardian nedavno uvrstio među deset najboljih malih skijališnih resorta u Europi. Ove zime, skijalište Kolašin 1600 ponudit će osam kilometara staza i školu skijanja, te restoran, a radit će se i zabavni park. "Uz poticaj koji će dati autocesta, ovo područje bit će novi biser crnogorskog turizma", smatra direktor Skijališta Crne Gore. Sezona na skijalištima Kolašin i na Žabljaku počet će 14. prosinca. Ponuda će biti obogaćena sa šest koncerata regionalnih muzičkih zvijezda koji će se održati 14. i 15. prosinca, 1. i 15. veljače, te 1. i 29. ožujka.

Sezona će, ovisno o vremenskim uvjetima, trajati do 1. ili 15. travnja. "Vrlo je važno osigurati prometnu dostupnost. Putevi prema skijalištima moraju biti prohodni svakog dana od osam ujutro", istaknuo je Popović. On je predložio da se turistička ponuda Kolašina obogati izgradnjom klizališta. Kako bi se osigurali potrebni kadrovi, smatra da je nužno u Srednjoj stručnoj školi u Mojkovcu osnovati smjer žičničara, te specijalistički smjer industrijskog strojarstva na fakultetu u Podgorici.

Zatražio je da se spusti PDV na žičare na sedam posto jer su dio javnog prijevoza. Željka Radak Kukavičić, direktorica NTO-a, također smatra da će 2019. biti rekordna godina kada je o riječ o prihodima od turizma. "To je značajan potencijal koji mora biti uložen u povećanje kvaliteta turističke ponude, razvoj proizvoda i promociju", rekla je Željka Radak Kukavičić.  

Osnovati skijaške klubove
Boris Muratović, direktor Lokalne turističke organizacije Nikšić, smatra nepovoljnim što je u planinskim centrima ostvareno samo 1,7 posto ukupnog broja noćenja u Crnoj Gori.  "Kako možemo planirati sezonu kada su lokalne turističke organizacije usmjerene na opstanak, jer su doprinosi za njih smanjeni i do 40%? To se odražava na kvalitetu promocije destinacije", rekao je Muratović.  Aleksandar Popović, vlasnik hotela Berane, smatra da bi trebalo osnovati skijaške klubove, ššto bi kao strateški potez znatno pridonijelo jačanju skijaškog turizma. 

Na obali još bolje

U posezoni rast 30 posto
Crna Gora bilježi odlične rezultate u posezoni od 30. kolovoza do 20. listopada, priopćio je Damir Davidović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. On je rekao da je posezona jako dobra, te da prema neslužbenim podacima koje dobivaju od lokalnih turističkih organizacija bilježe rast veći od 30 posto, prenosi RTCG. u Nekim mjestima na obali rast je bio i 40 posto. "Obavljena je bolja kampanja, a nekim manifestacijama je promijenjen termin. Imamo sve više kvalitetnijih smještajnih kapaciteta, bolju suradnju s turoperatima, a i vrijeme nam ide naruku", rekao je Davidović.

Komentirajte prvi

New Report

Close