Direktori crnogorskih vodovoda protiv uvođenja JPP-a

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2019. u 21:59
Herceg novi i Tivat imali su loša iskustva s privatnim partnerima u vodovonim sustavima

Komunalna poduzeća smatraju da privatnike zanima samo izvlačenje materijalne dobiti, a ne održavanje mreže.

Vodovodne tvrtke u Crnoj Gori nisu spremne dijelove vodovodnih sustava dati privatnicima jer je njima važno izvlačenje materijalne dobiti, a ne održavanje mreže, priopćila je Olivera Doklesić, direktorica Vodovoda iz Herceg Novog, prenosi Dan.

Ona je komentirajući nacrt Zakona o vodnim uslugama, prema kojem bi se vodoopskrba isključila iz zakona o komunalnim djelatnostima, na javnoj raspravi rekla da su oni, ali i Općina Tivat imali loše iskustvo s privatnicima.  "Nismo spremni dijelove vodovodnog sustava dati u javno-privatno partnerstvo, ne znajući kako će to kasnije izgledati", rekla je Doklesić. Filip Makrid, izvršni direktor podgoričkog Vodovoda rekao je da troškovi priključenja za njih nisu toliko važni u materijalnom značenju. 

"Bit priključka kod nas je stvar kontrole i budućeg održavanja. Nije presudno da zaradimo na priključku potrošača, nego na usluzi koju mu dajemo. Ako dopustimo da netko vršlja po vodovodnoj mreži, onda je upitno zašto je tu Vodovod", rekao je Makrid.  Gojčilo Obradović, predstavnik budvanskog Vodovoda, izjavio je da je najviše zlouporaba bilo upravo na priključcima.  "Ako to bude pratio netko drugi, a ne mi, to će se sve više povećavati", rekao je Obradović.

Vera Vujošević, predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, predstavila je izmjene koje donosi novi  zakon. "Izdvojene su vodne usluge kao usluge vodoopskrbe, odvođenje voda, uvrštena je mobilna isporuka vode. Propisano je da davatelja vodnih usluga osniva vlada ili lokalna vlast, ali i donošenje strateških dokumenata. Od ovog zakon očekujemo jačanje financijske stabilnosti davatelja usluga, povećava se sposobnost kreditnog zaduženja i njihova autonomija", objasnila je Vujošević.

Komentirajte prvi

New Report

Close