Direktor trenutno najpopularnije aplikacije dao otkaz

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2020. u 14:03
Foto: pixabay

Američka vojska već je zabranila upotrebu aplikacije a zabranu je uvela i Indija, čija je vlada u lošim odnosima s Pekingom.

Izvršni direktor popularne kineske aplikacije TikTok Kevin Mayer podnio je ostavku u kontekstu pritiska kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa na kompaniju i optužbi da predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost SAD-a.

TikTok korisnicima omogućuje kreiranje kratkih videozapisa, često s osnovnim efektima i glazbom, a postao je značajan izvor napetosti između Kine i SAD-a.

Trumpov kabinet traži od TikTokovog vlasnika, kineskog ByteDancea, da do sredine rujna proda TikTokovo američko poslovanje američkoj tvrtki i da dovrši primopredaju i ugasi njegove poslove izvan SAD-a do studenoga.

Microsoft je već krenuo u pregovore a interes su pokazali i Oracle i Twitter.

Mayer je svojedobno bio izvršni direktor Disneyja a TikToku se pridružio tik prije no što se kompanija našla u žarištu sukoba dva vodeća svjetska gospodarstva.

Amerikanac je bio ključni element TikTokovog protuargumenta da tvrtka funkcionira na lokalnom principu i da nije alat kineske vlade kojim će se manipulirati za potrebe skupljanja podataka o korisnicima.

„Svjesni smo da je politička dinamika u proteklih nekoliko mjeseci značajno promijenila opseg Kevinove uloge u predstojećem razdoblju i u potpunosti poštujemo njegovu odluku”, kazao je glasnogovornik TikToka.

Američka vojska već je zabranila upotrebu aplikacije a zabranu je uvela i Indija, čija je vlada u lošim odnosima s Pekingom.

Komentirajte prvi

New Report

Close