Direktor kineskog Centra za prevenciju bolesti: Ovo vam je najveća pogreška

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2020. u 08:05
Arhivska fotografija: DPA/PIXSELL

Gao je doktorat za biokemiju zaradio na Sveučilištu u Oxfordu.

Američki znanstveni časopis Science dva je mjeseca pokušavao obaviti razgovor s Georgeom Gaom, generalnim direktorom Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a sada im je to i uspjelo, piše Večernji list.

Gao nadgleda 2000 zaposlenika, a u siječnju je bio dio tima koji je izvršio prvu izolaciju i sekvenciranje teškog akutnog respiratornog sindroma 2 (SARS-CoV-2), virusa koji uzrokuje COVID-19. Njegov je tim također pružio važne podatke zajedničkoj komisiji između kineskih istraživača i tima međunarodnih znanstvenika, u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je napisao značajan izvještaj nakon obilaska zemlje kako bi shvatili reakciju na epidemiju.

Gao je doktorat za biokemiju zaradio na Sveučilištu u Oxfordu, postdoktorate na Sveučilištu Harvard, a specijalizirao se za imunologiju i virologiju. Njegovo se istraživanje specijaliziralo za viruse koji imaju krhke lipidne membrane zvane omotnice – skupinu koja uključuje SARS-CoV-2 – i način na koji ulaze u stanice i također, kako se kreću između vrsta. George Gao je tako iznio pet koraka koje je Kina poduzela, koje su potrebne, a iz kojih druge zemlje mogu učiti.

“Prvo, koristili smo ‘nefarmaceutske strategije’, jer nemate lijekove i nemate cjepiva.

Drugo, morate biti sigurni da izolirate svaki slučaj.

Treće, bliski kontakti trebaju biti u karanteni jer se troši puno vremena pokušavajući pronaći druge bliske kontakte.

Četvrto, obustavite javna okupljanja.

Peto, ograničite kretanje”, kazao je Gao.

Na pitanje koje pogreške rade druge zemlje u odnosu na Kinu kazao je da je “velika pogreška u SAD-u i Europi što ljudi ne nose maske”.

Komentirajte prvi

New Report

Close