Direktna šteta 34 milijarde dolara, život se dugo neće vratiti u normalu

Autor: Ana Blašković , 28. veljača 2023. u 22:00
Tayyip Erdogan, turski predsjednik, obećao je obnovu u roku godine dana/Reuters

Obnova nakon kataklizme mogla bi dosegnuti 100 milijardi dolara.

Tri tjedna nakon katastrofalnog potresa koji je u Turskoj i Siriji ubio najmanje 50.000 ljudi, milijune raselio i ostavio beskućnicima, preživjeli se pokušavaju okrenuti prema budućnosti. Štete se procjenjuju na najmanje 34,2 milijarde dolara, no obnova bi mogla stajati dvostruko više.

Tugce Seren Gul u potresu je izgubila tetu i baku koje su poginule u Antakyji u 4:17 ujutro 6. veljače. Svake noći otad, kada se katastrofa dogodila, čeka to vrijeme da pokuša zaspati.

“Stalno mislim da će se u to vrijeme dogoditi nova katastrofa i samo čekam da prođe taj sat”, rekla je 28-godišnja Gul, koja je s majkom uspjela istrčati iz obiteljske kuće nekoliko trenutaka prije nego što su se zidovi kuće srušili, rekla je Reutersu.

5,4

milijuna djece pogođeno je posljedicama potresa

Obnova u godinu dana
Nakon što je bosa dospjela na ulicu, Gul je vidjela nepomična tijela svojih susjeda pod betonom. Sjeća se vrištanja zarobljenih pod srušenim zgradama. Dok priča kako je užas ostavio teške posljedice na mentalno zdravlje preživjelih, kaže da je sada jedino važno uspostaviti novi život za sebe i obitelj.

Potres magnitude 7,8 najsmrtonosniji je u povijesti moderne Turske i ostavit će duboke psihološke posljedice, kažu stručnjaci. U zemlji je poginulo više od 44.300 ljudi, više od milijun i pol ostalo je na ulici u ledenim uvjetima. Milijuni su izgubili članove obitelji, posao, životnu ušteđevinu i nadu u budućnost, piše Reuters.

Stručnjaci strahuju da će najteže pogođena biti djeca. Samo u zoni potresa živi više od 5,4 milijuna djece, a mnogima prijeti posljedični razvoj anksioznosti, depresije ili posttraumatskog stresnog poremećaja, upozorava UNICEF. Tursko ministarstvo obitelji i socijalne skrbi priopćilo je da je poslalo više od 3700 socijalnih radnika da pruže podršku preživjelima u cijeloj zoni potresa.

Predsjednik Tayyip Erdogan, kojem se bliže izbori u svibnju, obećao je obnoviti domove u roku od godinu dana, ali proći će još mnogo mjeseci prije nego što tisuće ljudi budu mogle napustiti šatore ili transportne kontejnere i svakodnevne redove za hranu i preseliti se u stalne domove, što je ključno za stjecanje osjećaja normalnosti i sigurnosti koji su izgubili.

Ekonomisti procjenjuju da bi obnova mogla stajati Tursku do 100 milijardi dolara i izbrisati jedan do dva postotna boda rasta ove godine. Svjetska banka procijenila je izravnu fizičku štetu od oko 34,2 milijarde dolara, no ukupni troškovi obnove i oporavka mogli bi biti dvostruko veći.

Ekonomija koči
Lani je tursko gospodarstvo poraslo 5,6 posto, pokazuju službeni podaci objavljeni u utorak, no očekuje se da će BDP značajno usporiti na 2,8 posto nakon što su potresi izazvali značajna razaranja.

U drugoj polovini 2022. gospodarstvo se počelo hladiti kao posljedica smanjenja domaće i inozemne potražnje, usporavanja ekonomija glavnih trgovinskih partnera zbog rata u Ukrajini što je naštetilo izvozu. Kako bi se suprotstavila usporavanju, središnja banka smanjila je svoju referentnu stopu za 500 baznih bodova krajem prošle godine, potom prošlog tjedna još 50 baznih bodova na 8,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close