Svijet se užurbano priprema za novu valutu: Prati sve svoje korisnike i prijeti dominaciji američkog dolara

Autor: Bernard Ivezić , 26. svibanj 2020. u 15:40
Testiranja digitalnog juana već su započela u četiri kineska grada/Shutterstock

Neslućene mogućnosti upravljanja novčanom masom te praćenje i najmanje transakcije svakog građanina Kine, a uskoro i u inozemstvu.

Svijet se užurbano priprema za digitalni juan (e-yuan). Još se ne zna kada će točno elektronička verzija papirnate kineske valute postati široko dostupna, ali reakcija na e-yuan ne manjka.

Potaknula ih je izjava predsjednika Xi Jinpinga koji je za državnu informativnu agenciju Xinhuu naglasio da vidi veliku važnost u primjeni blockchain tehnologije u idućem krugu tehnoloških inovacija i industrijske transformacije. Digitalni juan, naime, temelji se upravo na blockchain tehnologiji.

Iako Xi nije ni riječju spomenuo e-yuan, na internetu su se odmah pojavili prevaranti koji koriste situaciju i nude mogućnost navodne investicije u tu valutu.

S druge strane, u SAD-u se o digitalnom juanu priča kao da je već u širokom optjecaju. JP Morgan, prva banka za namiru juana izvan Kine, objavila je izvješće po kojem digitalni juan prijeti hegemoniji dolara. Banka navodi da digitalne valute središnjih banaka (CBDC) mogu predstavljati prijetnju statusu dolara na globalnom tržištu.

„Nijedna druga država na svijetu ne može toliko izgubiti od disruptivnog potencijala digitalnih fiat valuta kao SAD”, navodi JP Morgan. Svi vodeći financijski mediji u SAD-u potanko seciraju e-yuan te pri tome naglašavaju da je njegova najveća snaga u potpunom praćenju korisnika.

Bloomberg piše da e-yuan Kini daje dosad neslućene mogućnosti upravljanja novčanom masom te praćenje svake, pa i najmanje transakcije svakog građanina Kine. A uskoro i izvan te države jer će se, prema očekivanjima, koristiti u državama s kojima Kina najviše gospodarski surađuje. Kina već nekoliko mjeseci testira digitalni juan u četiri grada i to u vrlo strogo kontroliranim uvjetima.

U Xiongu, gradu pored Pekinga, e-yuanom moguće je platiti kavu, hamburgere, kupiti namirnice u trgovinama, platiti karte za kino i kupiti knjige. Slično je u Chengduu i Shenzhenu, dok je u Suzhou općinskim zaposlenicima plaća isplaćuje u e-yuanima. Preciznih podataka o rezultatima ovog testiranja nema.

Međutim, u Kini se preko mobilnih aplikacija Alipaya i WeChata obavlja više od 80 posto svih plaćanja što je više nego bilo gdje u svijetu. Digitalni yuan je pak dostupan na te dvije aplikacije, a za razliku od drugih vrsta plaćanja, kod malih transakcija Kina je omogućila da za plaćanja e-yuanom i kupac i prodavač mogu zaključiti transakciju čak i ako nisu u tom trenutku spojeni na internet.

Za plaćanje garantira država. U SAD-u se najviše boje Xi Jinpingove najave kako Kina mora učiniti dodatan napor u ojačavanju temeljnih istraživanja i potakne inovacijske kapacitete. Ilustracije radi, Narodna banka Kine u veljači je zatražila čak 84 patenta za digitalni juan, odnosno vlastiti koncept CBDC-a.

U financijskim krugovima procjenjuje se da je upravo Kina najbliža lansiranju vlastite nacionalne digitalne valute. Na sličnim projektima radi pak 70 posto svih središnjih banaka, a glavni poticaj im je konkuriranje kriptovalutama, zatim Facebookovoj Libri i činjenica da su transakcije digitalnim inačicama valuta jeftinije nego one gotovinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close