Digitalizacijom poljoprivrede do veće proizvodnje hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2019. u 22:00
Cilj je da BioSense postane europski centar napredne tehnologije u agraru/BIOSENSE

U akceleratoru znanstvenici i poduzetnici razvijaju projekte za poboljšanje efikasnosti u proizvodnji, a dobivaju za to i EU novac.

Poljoprivreda i proizvodnja hrane i u Srbiji zahtijevaju novi pristup i modele upravljanja, što podrazumijeva i upotrebu informacijskih tehnologija, radi bolje organizacije poslovanje i u krajnjoj liniji efikasnosti proizvodnje.

U tom smislu je u zemlji jedan od nezaobilaznih čimbenika i znanstveni institut BioSense, registriran pri Univerzitetu Novi Sad, a koji je u četiri godine postojanja domaćim i inozemnim tvrtkama, kako pišu Večernje novosti, već priskrbio potpore ukupno vrijedne 15,2 milijuna eura. 

Još 16,5 milijuna eura
Riječ je o novcu osvojenom na natječajima Europske komisije, koji je uložen u razvoj proizvoda u agraru.  "Kroz te naše programe financirano je 86 timova i pojedinaca, među kojima je i 17 srpskih poduzeća dobilo bespovratna sredstva. Očekujemo da ćemo u dvije godine direktno podržati još 85 kompanija da unaprijede proizvode", istakla je prof. dr Vesna Bengin, zamjenica direktora BioSensea.

 

90 stručnjaka

radi u BioSenseu, od čega je 35 doktora znanosti

Kako je navela, još će im stići 16,5 milijuna eura iz EU, koje će se "distribuirati" kroz novi BioSenseov akcelerator. To je program u kojem će startupi i male tvrtke moći razvijati i inovirati proizvode i usluge, koristeći model 'kaskadnog' financiranja te tehnološku i poslovnu podršku BioSenseovih resursa. Cilj je da se srpska poljoprivreda dodatno digitalizira. Novosadska znanstvena ustanova ima važnu ulogu u osiguravanju održivog, pametnog i inkluzivnog razvoja poljoprivrede.

Fokus im je na multidisciplinarnosti u istraživanjima, a bave se 'križanjem' dvaju najviše obećavajućih sektora u Srbiji – ICT i agrikulture. U BioSenseu radi 90 ljudi, od tog 35 doktora znanosti i 34 mlada istraživača. 

'Najbolji srpski proizvod'
"To su najbolji srpski proizvodi, uspjeli smo ih zadržati", kaže Bengin. Za godinu i pol imat će novu zgradu koja se uskoro počinje graditi, primat će 200-250 zaposlenika. Bit će to, prenose Novosti, jedinstveni objekt u državi, s antivibracijskim značajkama radi boljeg rada nanotehnoloških sprava. U okviru objekta bit će i akcelerator, za zajedničke projekte istraživača i poduzetnika.

Održivost je cilj

Centar izvrsnosti
BioSense je organizirao godišnju konferenciju projekta Antares, u koji su Srbija i EU uložili 28 milijuna eura u centar izvrsnosti za informatička rješenja u poljoprivredi. Predstavljene su nove usluge digitalne platforme AgroSens i naglašeno da je cilj postati europski centar napredne tehnologije u održivoj poljoprivredi i sigurnosti hrane. Sudjeluje u velikim europskim istraživačkim projektima kao što su Horizon2020 i Eureka.

Komentirajte prvi

New Report

Close