Davos započeo u sumornom očekivanju zarona u minus i inflacije

Autor: Ana Blašković , 16. siječanj 2023. u 22:00
World Economic Forum (WEF) okupio je rekordan broj sudionika u švicarskom gradiću Davosu/Reuters

Nakon tri godine pauze u Švicarsku se vraća svjetska krema gospodarstva i politike.

Nakon trogodišnje pauze uzrokovane pandemijom najmoćniji biznismeni i korporacije, nešto manje politika, vraćaju se na godišnji skup u Davosu.

Za razliku od ranije, danas je raspoloženje u tom švicarskom planinskom resortu bitno sumornije, sukladno globalnim prognozama rasta i globalnim tenzijama. Čak dvije trećine vodećih ekonomista iz privatnog i javnog sektora u anketi World Economic Foruma (WEF) očekuju globalnu recesiju u 2023., prenosi Reuters riječi organizatora godišnjeg skupa.

Oko 18 posto smatra svjetsku recesiju “iznimno vjerojatnom”, što je više nego dvostruko u usporedbi s prethodnom anketom iz rujna prošle godine. Optimista je tek trećina koja smatra da je rececija malo vjerojatna.

Inflacija i slab rast
“Trenutna visoka inflacija, nizak rast, visok dug i visoko rascjepkano okruženje smanjuju poticaje za ulaganja nužna za povratak rasta i podizanje životnog standarda najugroženijih u svijetu”, rekla je izvršna direktorica WEF-a Saadia Zahidi u komentaru rezultata istraživanja. Odgovori su obuhvatili grupu viših ekonomista iz međunarodnih agencija, među kojima Međunarodni monetarni fond, multinacionalne kompanije, investicijske banke i reosiguravatelje.

Istraživanje WEF-a upućuje na velike regionalne razlike u očekivanjima inflacije diljem svijeta. Primjerice, dok u Kini samo 5 posto očekuje rast cijena, u Europi visoku inflaciju predviđa njih 57 posto računajući da su se energenti najdublje ugradili u ostatak gospodarstva.

U odgovoru na inflaciju, većina ekonomista stoga očekuje daljnje pooštravanje monetarne politike u Europi (59%) i SAD-u (55%) uz ključno pitanje koliko agresivno treba reagirati da se inflacija obuzda, no ne i da ono završi s recesijom.

Na rezultate istraživanja izvjesno su svoj obol dale srezane prošlotjedne srezane prognoze Svjetske banke. Ta je banka snažno korigirala očekivanja na razine blizu recesije u nizu zemalja zbog prelijevanja negativnih efekata viših kamatnih stopa i ruske invazije u Ukrajini.

Vrijedi naglasiti da se definicije recesije razlikuju diljem svijeta, ali generalno podrazumijevaju usporavanje gospodarskog zamašnjaka i vjerojatno visoku inflaciju u scenariju stagflacije, napominje Reuters.

Rastu utezi za poslovanje
Povrh recesije, anketa je pokazala da devet od 10 ispitanih predviđa da će rast troškova duga i slaba potražnja biti uteg na poslovanje kompanije, kao i da više od 60 posto očekuje rast pritiska ulaznih troškova.

Zbog toga bi multinacionalne kompanije mogle pribjeći smanjuju troškova, od rezanja operativnih troškova do otpušanja zaposlenika. Zasad, međutim, većina ne očekuje da bi poremećaji u lancima nabave mogli bitnije dovesti do uporavanja poslovnih aktivnosti ove godine.

Kriza troškova života također bi se mogla dotaknuti s time da više od dvije trećine ispitanih vjeruje da će oslabiti do kraja godine. U Davosu se očekuje rekordni broj sudionika, na razinama prije 2019., što potvrđuje živahnost u zračnoj luci u Zurichu. WEF očekuje najmanje 2700 sudionika iz 130 zemalja, među kojima oko 370 javnih osoba.

Dok su velika gospodarska imena, poput šefa JP Morgana Jamie Dimona i Davida Solomona iz Goldman Sachsa, u velikom broju pristigla, izgledno je da ove godine neće biti najmoćnijih političara.

Američki predsjednik Joe Biden ne dolazi u Švicarsku, no stiže nekoliko članova Kongresa. Najviši kineski izaslanik je vicepremijer Liu He, a kod kuće ostaje i britanski premijer Rishi Sunak.

Komentirajte prvi

New Report

Close