Dačić: vlada će predsjedniku predložiti raspuštanje skupštine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2014. u 08:13
Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list

Vučić je nakon sjednice predsjedništva naprednjaka najavio da će izbori biti održani 16. ožujka i naglasio kako nije želio preuzeti premijersku poziciju bez izbora.

Srbijanski premijer Ivica Dačić najavio je da će, nakon odluke vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora, vlada Srbije predsjedniku države Tomislavu Nikoliću predložiti raspuštanje skupštine, što je formalni preduvjet za raspisivanje prijevremenih izbora.

"Nakon što bude raspuštena skupština, vlada će raditi u tehničkom mandatu, ali se to neće odraziti na političku stabilnost zemlje, što je poruka i za partnere iz inozemstva", rekao je Dačić nakon sjednice predsjedništva Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je predsjednik.

On je naveo i da će vlada predložiti raspisivanje izbora za 16. ožujka.

Dačić je istaknuo da poštuje stajalište Srpske napredne stranke (SNS) i njezina predsjednika Aleksandra Vučića o raspisivanju prijevremenih izbora i ocijenio kako je i za SPS dobar trenutak da izađe na izbore, ali i naglasio kako treba učiniti sve da izborni proces "ne ugrozi reforme u Srbiji, pregovore s EU i dijalog s Kosovom".

"Izbori su u ovom trenutku najbolje moguće rješenje za dobijanje novog političkog legitimiteta, a smanjit će i napetosti koje postoje u društvu", rekao je Dačić novinarima nakon sjednice predsjedništva SPS.

Uz ocjenu da izborna kampanja ne smije ometati i zaustaviti reforme, Dačić je simbolično prokomentirao kako Srbija sad "mora raditi korake od sedam tisuća milja, a ne od sedam milja". "Mnogo smo zaostali u razvoju, dok su drugi hitali i stigli u Europsku uniju", ocijenio je Dačić.

Vođa socijalista najavio je da će i na ove izbore socijalisti izaći u istoj koaliciji – s Jedinstvenom Srbijom (JS) i Partijom ujedinjenih umirovljenika Srbije (PUPS).

"Ovo je jedina koalicija koja je opstala na političkoj sceni od 2000. i očekujem najbolje rezultate za nju", rekao je Dačić i potvrdio da je s Vučićem više puta razgovarao da preuzme mjesto premijera, ali je to Vučić odbio.

Vođa Srpske napredne stranke (SNS) i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić dobio je ranije danas jednoglasnu potporu predsjedništva SNS-a za prijedlog o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Vučić je nakon sjednice predsjedništva naprednjaka najavio da će izbori biti održani 16. ožujka i naglasio kako nije želio preuzeti premijersku poziciju bez izbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close