Curi radioaktivna tekućina iz najopasnije nuklearke u Europi, upozorava se na ozbiljne posljedice

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2023. u 10:48
Foto: YouTube

Sellafield zapošljava 11.000 ljudi, a zadaća mu je skladištenje i obrađivanje nuklearnog otpada iz programa naoružanja i proizvodnje nuklearne energije.

Sellafield, najopasnije nuklearno mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i Europi, zabilježeno je sve veće curenje iz ogromnog silosa radioaktivnog otpada, što bi moglo predstavljati opasnost za javnost, objavio je The Guardian.

Pukotine su se pojavile u betonskoj i asfaltnoj površini iznad ogromnog jezera u kojem se desetljećima pohranjuje nuklearni mulj (taj “toksični” rezervoar poznat je i kao B30). Zabrinutost oko sigurnosti raspadajuće zgrade, poznate i kao Magnox silos, u grofoviji Cumbria izazvala je diplomatske napetosti s SAD, Norveškom i Irskom, koje strahuju da Sellafield nije uspio riješiti probleme.

Curenje radioaktivne tekućine iz jedne od “najvećih nuklearnih opasnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu” vjerojatno će se nastaviti do 2050. godine.

– Ako se taj proces ubrza, to bi moglo imati značajne posljedice, a jedna od njih je i onečišćenje podzemnih voda – navodi se.

Sellafield zapošljava 11.000 ljudi, a zadaća mu je skladištenje i obrađivanje nuklearnog otpada iz programa naoružanja i proizvodnje nuklearne energije. Najveće je takvo postrojenje u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close