Čudom preživio pad s visine od 600 metara. Zadobio je tek manje ozljede

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2023. u 14:22
foto: unsplash

Godine 2021. dvojica su planinara poginula nakon što su se okliznuli i pali s istoga mjesta s kojega se u subotu survao penjač.

Planinar je čudom preživio pad s visine od 600 metara, zadobivši pritom tek manje ozljede nakon što se u subotu survao niz padinu novozelandske planine Taranak, koja slovi kao jedna od najopasnijih na Novome Zelandu.

Policija je novinarima rekla da planinar imao iznimnu sreću što je preživio i da ga je spasilo proljetno vrijeme koje je smekšalo led pa je ‘sletio’ u mekani snijeg.

Udaljenost s koje je pao jednaka je visini nebodera Makkah Clock Royal Tower u Saudijskoj Arabiji, jednoj od najviših zgrada na svijetu.

“Gledajući kako im kolega pada niz planinu i nestaje iz vidokruga članovi planinarske grupe spustili su se da bi ga pronašli i pomogli mu”, rekla je policija.

Udruga za sigurnost planinara ističe da planina Taranaki slovi kao jedna od najopasnijih na Novome Zelandu. Godine 2021. dvojica su planinara poginula nakon što su se okliznuli i pali s istoga mjesta s kojega se u subotu survao penjač.

Taranaki je uspavani vulkan koji se nalazi u relativno izoliranom području, na zapadnoj obali sjevernog otoka Novog Zelanda.

“Izoliranost Taranakija u odnosu na ostale planine, blizina obale i geografski položaj utječu na najbržu izmjenu vremenskih uvjeta na Novome Zelandu, koji mogu rezultirati iznimno nepovoljnim vremenom”, rekli su iz Udruge za sigurnost planinara.

“Vremenske neprilike u kombinaciji s vrlo teškim i neravnim terenom rezultiraju jedinstvenim okolišem. Samo jedna pogreška može biti katastrofalna.”

Ovakvi su padovi na sreću relativno rijetki i neki su ih planinari i drugdje u svijetu preživjeli relativno neozlijeđeni.

Adam Potter je 2011. za vrijeme spuštanja pao s visine od 300 metara niz Sgurr Choinnich Mor u Škotskoj. Survao se preko triju litica, no unatoč ozljedama uspio je ustati nakon što je prestao kliziti niz padinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close