‘Crveni vragovi’ najunosnija tvornica novca u nogometu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 01. lipanj 2017. u 14:41
Foto: Simon Bellis/Press Association/PIXSELL

Unatoč najlošijoj sezoni kod kuće, ali uz osvajanje Eurolige, ManU najbogatiji, dok su finalisti subotnje Lige prvaka drugi i deveti na listi.

Jedan od finalista nogometne Lige prvaka u subotu, Real Madrid i Juventus iz Torina, odnijet će titulu prvaka Europe i svu slavu, uz nezanemariv financijski učinak koji ide s pobjedom. Ipak, po bogatstvu će ostati u sjeni Manchester Uniteda, kojemu najlošija sezona u domaćem prvenstvu unazad 25 godina nije naštetila budžetu – engleski Crveni vragovi su tvornica novca, a koji se ponajmanje stvara samo sportom, kroz posjete utakmica u njihovu 'teatru snova'.

Manchester Utd. ovogodišnje bogatstvo od 3,09 milijardi eura duguje najviše pravima na TV i videoprijenose, sportskom potencijalu i snazi brenda, popularnosti kluba u zemlji i svijetu te upravljanju stadionom. I te kako dobar dio "kapne" i od glavnih sponzora, koje nose igrači na dresovima – proizvođaču sportske opreme Adidasu i automobila Chevroletu. Analitičari tvrtke KPMG prikazali su financijsku snagu 32 najvrijednija svjetska kluba, na osnovu, kako piše BBC, javno dostupnih podataka o "poduzetničkoj vrijednosti". Vrijede ukupno 29,9 milijardi eura, 14 posto više nego prošle godine, kad je KPMG-ovo prvi put objavljeno, navodi Bloomberg.

U prvih 10 je čak šest engleskih klubova, uz španjolske perjanice Real Madrid i Barcelonu, te po jedan njemački – Bayern, i talijanski Juventus, koji je uz Tottenham novi gost u Top10. Bez obzira na prevlast Engleza kojima se u visini TV-prava ostali ne mogu mjeriti, jedino španjolski dvojac, uz ManU, ima pojedinačnu vrijednost višu od 2,5 milijardi eura. "Dok se povećanje bogatstva najvećih klubova može pripisati i bumu prikazivačkih prava i internacionalizaciji komercijalnih aktivnosti, pa i zbog toga neki imaju i unosne azijske turneje, isplatilo im se i ulaganje u privatne moderne usluge, a na rast je utjecalo i održivo upravljanje i poslovanje", reći će autor KPMG-ova izvješća i šef odjela za sport Andrea Sartori.

Mančesterski 'proizvod' u vlasništvu američke obitelji Glazer po njihovom je izračunu "teži" od svoje burzovne vrijednosti – u New Yorku je dionica kluba ove godine porasla 20% i tržišno vrijedi 2,8 mlrd. dolara (2,49 mlrd. eura). "Uspjeh kluba tim je značajniji zna li se da je protekle sezone izostao nastup u najunosnijem natjecanju Ligi prvaka, iako je osvajanje UEFA-ine Europske lige također donijelo dosta u blagajnu kluba", navode na Bloombergu. ManU je lani "nabio" i najveći transfer u povijesti nogometa, plativši Juventusu za francuskog napadača Paula Pogbu 105 milijuna eura. Glavni trener, Portugalac José Mourinho, ima godišnju plaću od 27,6 milijuna eura, od čega mu je prihod u klubu 15,7 milijuna, ostalo daju i Adidas, Heineken i Jaguar. Najplaćeniji nogometaš današnjice je također Portugalac, koji je dio karijere proveo i u Manchesteru Utd-u, a danas je u Realu. Cristiano Ronaldo godišnje, prema France Footballu, zarađuje 87,5 milijuna eura, od igara i sponzora. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close