Crnogorski hotelijeri i ugostitelji dižu cijene

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2018. u 22:00
Cijene bi mogle rasti u skladu s povećanjem PDV-a od dva posto, Foto: Marko Lukunić / Pixsell

PDV je hotelima povećan s 19 na 21%, osim onima s pet zvjezdica koji će plaćati 7%.

Povećanje stope poreza na dodanu vrijednost s 19 na 21 posto negativno će utjecati na crnogorski turizam i prihode hotelijera i ugostitelja, koji će biti prisiljeni podići cijene svojih usluga. To će utjecati na konkurentnost crnogorske ponude, tvrde sugovornici Dana.

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore (PKCG) Dragan Ivančević je opisao povećanje PDV-a za dva posto kao antiturističku odluku. “Morat ćemo dizati cijene da bi opstali na tržištu. Kompanije u turizmu inače rade na rubu rentabilnosti, a ovo je jedan dodatni namet, koji će smanjiti konkurentnost naše ponude”, rekao je Ivančević za Dan. Prema njegovim riječima, povećanje PDV-a dovest će do poskupljenja izvanpansionskih usluga.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović je rekao da će se zbog povećanja PDV-a odmah ispraviti cijene, ali da će morati biti oprezni s povećanjem. “PDV je povećan za dva posto, tako da ne očekujem veliko povećanje cijena. To tržište neće prihvatiti. Veći PDV će ugroziti poslovanje, umanjiti prihode, ali ne pada mi na pamet veliko dizanje cijena, već vrlo malo u skladu s povećanjem PDV-a”, rekao je Radulović. On je objasnio da se hotelima s tri i četiri zvjezdice PDV povećao s 19 na 21 posto, dok se hotelima s pet zvjezdica PDV smanjio na sedam posto.

“Isplativije je graditi hotele visoke kategorije koji rade cijele godine, nego hotele s četiri i tri zvjezdice”, kazao je Radulović, pozivajući vlasnike hotela s pet zvjezdica da, nakon što je smanjen PDV za tu kategoriju na sedam posto, smanje cijene. “To trebamo iskoristiti”, poručio je.      

Komentirajte prvi

New Report

Close