Crnogorska skijališta trebaju luksuzne hotele i umjetni snijeg

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2018. u 22:00
Zimski turistički prihodi sudjeluju s tri posto u ukupnim prihodima Crne Gore od turizma

Uz skijališta Savin kuk i Javorovača na Žabljaku, Kolašin 1450 i Vučje kod Nikšića, rade i Lokve u Beranama te Hajla na Turjaku.

Planom pripreme zimske turističke sezone crnogorske vlade predstavljene su aktivnosti koje su završene ili će biti realizirane ove zime, usmjerene na stvaranje uvjeta za neometano odvijanje zimske sezone i povećanje prihoda od turizma, piše portal Analitika.

To je u skladu s namjerama vlade da Crna Gora postane cjelogodišnja turistička destinacija. Prema riječima direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željke Radak Kukavičić, NTO svoje aktivnosti usmjerava na intenzivnu promociju ponude zimskih centara na domaćem i tržištu regije, prije svega u Srbiji, Albaniji, Hrvatskoj, odnosno Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Bosni i Hercegovini.

Nedostaju povoljni krediti
"Osim skijališta Savin kuk i Javorovača na Žabljaku, Kolašin 1450 i Vučje kod Nikšića, u upotrebi će biti i skijališta Lokve u Beranama i Hajla na Turjaku u Rožajama", navela je Radak Kukavičić, dodajući da su cijene i ove godine pristupačne i konkurentne u odnosu na regionalne ski-centre. Crnogorskim skijalištima, međutim, još uvijek nedostaju povoljni krediti. "Važno je da centri na sjeveru raspolažu s najmanje jednim većim hotelskim objektom od pet zvjezdica, kao i objektima za kulturu i sportske aktivnosti koji bi bili nositelji gospodarske aktivnosti", navodi se u Planu pripreme zimske sezone.

Nužni su novi sadržaji
Prethodne sezone su pokazale da zbog klimatskih promjena osim sustava za umjetno osnježavanje treba razvijati i ponudu koja će kada nema snijega omogućiti skijalištima i ugostiteljskim objektima da ostvare prihode. Misli se na tzv. komplementarne sadržaje u ski-centrima kao što su bazeni, saune, teretane, konferencijske dvorane, te kulturni i zabavni program, kao i aktivnosti u prirodi poput pješačenja, planinarenja, klizanje na jezerima i slično. Zimski turistički prihodi sudjeluju s tri posto u ukupnim prihodima Crne Gore od turizma. 

Kako zaposliti kapacitete

Povezati hotelijere na sjeveru i jugu zemlje
Nužno je povezivanje ponude primorske regije i sjevera Crne Gore u pravcu stvaranja partnerskog odnosa između hotelijera na sjeveru i primorju koji će definirati i realizirati zajedničku ponudu i na taj način zaposliti svoje kapacitete cijele godine, navodi se u vladinom Planu pripreme zimske turističke sezone.

Komentirajte prvi

New Report

Close