Crna Gora ne odustaje od velike hidroelektrane Komarnica

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2019. u 22:00
Brana umjetnog jezera bit će visoka 176 metara, Foto: Shutterstock

Plan o gradnji velikog energetskog objekta na rijeci Komarnici traje već 30 godina.

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je Nacrt detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici. Od četiri razmatrane varijante budućeg velikog umjetnog jezera izabrana je kota normalnog uspora (kod koje je ispunjen korisni volumen akumulacije), od 811 metara nadmorske visine. Akumulacija će se prije svega koristi za buduću hidroelektranu (HE) Komarnica. Veliki dio toka rijeka Komarnice i Pridvorice pretvorit će se u umjetno jezero dugo gotovo 14 km u pravcu kanjona Nevidio i 17 km u pravcu Šavnika, piše Portal Analitika.

Procijenjena vrijednost građevinskih radova je 189,39 milijuna eura, vrijednost strojne opreme 16,9 milijuna eura, elektro opreme 31,5 milijuna eura, tako da je ukupna vrijednost HE Komarnica 237,8 milijuna eura.

Šavnik neće biti ugrožen

Rijeka Komarnica pripada slivu rijeke Pive i ima izuzetan hidroenergetski potencijal, navodi portal.

 

238milijuna

eura ukupna je vrijednost HE Komarnica

Za usvojenu kotu normalnog uspora 811 metara nadmorske visine zapremina akumulacije je oko 227 milijuna prostornih metara, korisna zapremina 136 milijuna metara prostornih metara i površina akumulacije 3,8 milijuna četvornih metara. Vlada je odustala od kote 816 koja je ekonomski najprofitabilnija jer takva akumulacija HE Komarnice ugrožava grad Šavnik i Kanjon Nevidio. Brana HE Komarnica bit će visine 176 metara, a sama hidroelektrana se predviđa kao uzvodna stepenica HE Piva koja će proizvoditi oko 213 gigavatsati električne energije. Naime, brana HE Komarnica planira se na lokaciji Lonci, u suženom dijelu kanjona rijeke Komarnice, 45 km uzvodno od postojeće brane HE Piva. Za potrebe pristupa novoj hidroelektrani planira se izgradnja pristupne ceste od 10,9 kilometara, dok će lučno-betonska brana biti smještena u vrlo uskom profilu kanjona.

Preciznim planiranjem postignuto je da jezero dolazi do ulaza u kanjon, ali neće imati uticaja na hidrologiju rijeke Komarnice.

Zainteresirani Kinezi

Planovi o izgradnji HE Komarnica u Crnoj Gori traje već tri desetljeća i sve je ostalo na željama i proračunima.

Sada su prilike bolje jer će energetski kabel Crna Gora-Italija biti u punoj funkciji sljedeće godine, te će HE Komarnica biti vrlo profitabilna, tako da će država, ako sama ne odluči realizirati taj energetski projekat, vrlo lako naći ulagača, objašnjava Portal Analitika.

Proteklih godina Ministarstvo ekonomije obavilo je razgovore s potencijalnim investitorima iz Italije, Turske, Azerbajdžana i Kine (Sinohydro Corporation Limited) oko dostavljanja njihovih ponuda za izgradnju HE Komarnica. Potencijalnim investitorima dostavljena je odgovarajuća dokumentacija za hidroelektranu. Najozbiljniji razgovori održani su s kineskom kompanijom Sinohydro Corporation Limited, od koje je dobivena informacija da se ponuda ne može pripremiti bez Sumarnog izvještaja o geološkim istražnim radovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close