Cijene hrane pale 9 posto, no hoće li pojeftinjenje potrajati?

Autor: Poslovni dnevnik , 10. kolovoz 2022. u 05:33
SAD i Australija ove će godine imati izvrsnu žetvu pšenice/Reuters

Cijene hrane mogle bi u kratkom roku i dalje padati, sudeći po kretanju terminskih cijena.

Cijene hrane značajno su pale u srpnju na mjesečnoj razini, posebice pšenice i biljnog ulja, pokazuju najnoviji podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda (UN), a razlozi za to su ponajprije ukrajinsko-ruski sporazum o izvozu žitarica preko Crnog mora te bolja od očekivanja žetva na sjevernoj polutki.

No, FAO je izvijestio da iako je pad cijena hrane “s vrlo visokih razina dobrodošao”, postoje određene sumnje oko toga hoće li te dobre vijesti potrajati.

“Mnoge neizvjesnosti ostaju, uključujući visoke cijene gnojiva koje mogu utjecati na buduće izglede za proizvodnju i život poljoprivrednika, sumorne globalne gospodarske izglede i valutna kretanja, što sve ozbiljno utječe na globalnu prehrambenu sigurnost”, naveo je glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero.

FAO-ov indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene globalnih cijena košarice prehrambenih proizvoda, pao je u srpnju za 8,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ubrzao je tako pad, nakon što je u lipnju na mjesečnoj razini oslabio za 2,3 posto. Ipak, na godišnjoj razini, taj je indeks u srpnju i dalje bio 13,1 posto viši nego u istom mjesecu 2021.

Cijene hrane mogle bi u kratkom roku i dalje padati, sudeći po kretanju terminskih cijena. Naime, cijene terminskih ugovora za pšenicu, soju, šećer i kukuruz spustile su se s rekordnih razina ostvarenih u ožujku, te su sada na razini onih s početka 2022. godine.

Primjerice, pšenicom se u petak trgovalo po 775,75 dolara za bušel, što je znatan pad u usporedbi s ožujkom, kada je cijena iznosila 1.294 dolara – najviše u zadnjih 12 godina. U siječnju je, pak, cijena pšenice bila oko 758 dolara.

Analitičari ističu da je padu cijena hrane kumovala kombinacija ponude i potražnje, prije svega sporazum Ukrajine i Rusije o nastavku izvoza žitarica preko Crnog mora nakon višemjesečne blokade, potom bolji od očekivanog urod, globalno gospodarsko usporavanje i jaki američki dolar.

Direktor tržišta, trgovine i institucija pri Međunarodnom institutu za istraživanje prehrambenih mjera Rob Vos ukazuje pritom na najavu da će SAD i Australija ove godine imati izvrsnu žetvu pšenice, što će poboljšati opskrbu budući da su isporuke iz Ukrajine i Rusije ograničene.

Komentirajte prvi

New Report

Close