CIA videom pokušava vrbovati ruske obavještajce

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2024. u 18:01
FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov

Američka CIA objavila je video visoke produkcije na ruskom jeziku kojim pokušava uvjeriti ruske obavještajce da promijene stranu i postanu dvostruki agenti Washingtona. 

Direktor CIA-e William Burns u srpnju je rekao da nezadovoljstvo kod dijela Rusa zbog rata u Ukrajini stvara jedinstvenu priliku za regrutaciju špijuna te da ju ta organizacija neće propustiti.

Video objavljen na CIA-inom službenom kanalu na X-u cilja na ruske patriote zaposlene u obavještajnoj zajednici koji se smatraju izdanima zbog korupcije u elitnim krugovima i lošom opremljenošću i opskrbom ruskih oružanih snaga.

„Oni oko vas možda ne žele čuti istinu. No mi želimo. Niste bespomoćni”, poručuje im gotovo tri minute dug video koji navodi i načine stupanja u kontakt s američkom agencijom.

Glavni lik u videu, kojeg prati melankolična klasična glazba, fikcionalan je 35-godišnjak zaposlen u vojno-obavještajnoj agenciji. Prikazan je kao patriot koji voli Rusiju te je nekoć služio kao padobranac.

„Imam li dovoljno hrabrosti suprotstaviti se ovoj izdaji?”, govori on u videu, prije no što otkriva da je shvatio da su pravi neprijatelji u Rusiji – korumpirano vodstvo i elita.

„Najviše vodstvo je prodalo državu za palače i jahte, u vrijeme dok naši vojnici žvaču trule krumpire i pucaju iz prahistorijskog oružja. Naši ljudi primorani su davati mito kako bi pronašli posao”, nastavlja 35-godišnjak u videu koji suprotstavlja kadrove blijede ruske zime i luksuznih automobila i šampanjca.

Glavni lik potom ističe kako ga je patriotizam potaknuo da surađuje s CIA-om, a na kraju se vidi i kako kontaktira tu američku agenciju.

Kremlj je odbacio tvrdnje o lošoj opremljenosti vojske navedene u videu. Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je takva praksa korištenja medija i društvenih mreža za regrutaciju uobičajena te da CIA to radi svake godine.

Peskov je dodao i kako je CIA napravila grešku jer je video objavila na X-u, bivšem Twitteru, mreži koja je zabranjena u Rusiji te joj se može pristupiti samo putem vpn-a.

„Netko treba reći CIA-i da je u našoj zemlji od zabranjenog X-a puno popularniji VKontakte te da je tamo publika puno veća”, dodao je Peskov, referirajući se na rusku društvenu mrežu.

Komentirajte prvi

New Report

Close