Od podmorskog kabela već zaradili tri milijuna eura, stigla potvrda opravdanosti ovog pothvata

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2020. u 11:31
Crna Gora ima mogućnost postati energetsko čvorište regije/SHUTTERSTOCK

Kabel je izgrađen u suradnji s talijanskom kompanijom Terna, dug je ukupno 455 km od čega na podmorski dio otpada 433 kilometra.

Davanjem na raspolaganje trgovcima električnom energijom samo dio svog kapaciteta u podmorskom energetskom kabelu između Crne Gore i Italije, kompanija Crnogorski elektroprijenosni sustav (CGES) već je prihodovala oko tri milijuna eura, rekla je listu Pobjeda Vesna Bracanović, predsjednica Odbora direktora CGES-a.

"Prva potvrda opravdanosti ovog pothvata stigla je već u prosincu prošle godine puštanjem podmorskog kabela između Italije i Crne Gore u komercijalni rad, u kojem CGES raspolaže sa 200 megavata. Dajući trgovcima električnom energijom samo dio svog kapaciteta na ovoj novoj električnoj granici (70 megavata), CGES je već na godišnjim dražbama za 2020. godinu prihodovao oko tri milijuna eura", objasnila je Vesna Bracanović.

Vrijedi milijardu eura
Prema njenim riječima, to znači da je komercijalnom eksploatacijom jedne trećine kapaciteta na novoj granici između Crne Gore i Italije, CGES prihodovao više od pola ukupnog prihoda kojeg je ostvario prošle godine na već postojećim granicama. "Dosadašnji rezultati govore da projekt kojeg smo realizirali kroz strateško partnerstvo s talijanskom kompanijom Terna daje dobre rezultate, a nastavljamo dalje intenzivno raditi na Transbalkanskom koridoru, odnosno 400 kV dalekovodu od Čeva do Pljevalja", dodala je Bracanović.

Ukupna dužina kabela iznosi 455 kilometara, od čega je podmorski dio dug 433 kilometra. Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kabelom potpisan je sredinom studenoga 2010. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura. Bracanović je podsjetila da je CGES izgradnjom trafostanice Lastva i njenim povezivanjem na postojeću elektroenergetsku mrežu dalekovodom 400 kV Podgorica 2 Trebinje, odnosno izgradnjom dvosistemskog dalekovoda 400 kV Lastva Cevo, stvorio preduvjete za puštanje u rad podmorske interkonekcije s Italijom.

 

18 milijuna

eura uložio je lani CGES u 16 projekata u Crnoj Gori

"Intenzivno smo radili na projektu povezivanja prijenosnih sustava Crne Gore i Italije, uložili velike napore i opravdali očekivanja. Izgradili smo prvo 400 kV postrojenje u posljednjih 30 godina, po najsuvremenijoj tehnologiji i to na Crnogorskom primorju gdje je bilo najpotrebnije", istaknula je Bracanović. Ona je dodala da je CGES lani uložio 18 milijuna eura i završio 16 investicijskih projekata.

Smanjenje gubitaka
Aktiviranjem podmorskog elektroenergetskog kabela prema Italiji Crna Gora ima mogućnost postati energetsko čvorište regije, a korištenjem te infrastrukture može postati značajan izvoznik električne energije, ocijenjeno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG). Predstavnici PKCG-a rekli su da je najveće ostvarenje u energetici prošle godine bilo upravo puštanje u rad podmorskog kabela koji povezuje tržišta Zapadnog Balkana s Europskom unijom.

"Kabel će posebno pridonijeti elektroenergetskoj sigurnosti Crne Gore, većoj iskorištenosti mreže, rastu prihoda, smanjenju gubitaka i troškova prijenosnog sustava, te održivijem integriranom tržištu električne energije", objašnjavaju u PKCG-u.  Potrebe crnogorskog tržišta, već drugu godinu zaredom, zadovoljavaju se iz domaćih izvora električne energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close