Četiri bivša menadžera Hypo banke osuđena na 26,5 godina zatvora

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2020. u 10:55
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Četiri bivša rukovoditelja slovenske podružnice Hypo-Alpe-Adria-banke osuđena su u ponedjeljak na okružnom sudu u Ljubljani na duže zatvorske kazne zbog pronevjere i pranja novca.

Sud je podržao stajalište tužiteljstva da su banci nanijeli štetu vrijednu 22 milijuna eura, a novac skrivali u poreznim oazama, prenosi indikator.ba.

Bivši direktor banke Božidar Špan osuđen je na šest i pol godina zatvora, njegov nasljednik Anton Romih i bivši šef leasing kompanije Andrej Potočnik osuđeni su na šest godina. Bivši šef Hypo Alpe Adria Consultants, Andrej Oblak, dobio je najvišu zatvorsku kaznu od osam godina. Pored toga, Oblak je novčano kažnjen sa 37.000 eura, a ostala tri novčanom kaznom od 35.000 eura. Morat će također vratiti milijune nezakonito stečene imovine. Presuda nije konačna.

Sud je slijedio optužbu kojom su bivši menadžeri optuženi da preusmjeravaju profit od imovinskih transakcija u svoje džepove. Oni su imovinsku korist, koja je ostvarena zloupotrebom položaja, preko Liechtensteina i Luxembourga podijelili i oprali različitim poslovima.

Suđenje seže u 2015. godinu kada se optužena bivša šefica bankrotirane građevinske tvrtke Vegrad, Hilda Tovšak, izjasnila da je kriva uz uvjetnu kaznu.
Glavni postupak protiv Hypo menadžera započeo je polovicom 2016., a obilježen je nizom preokreta. Proces se morao ponovo pokrenuti prošle godine, jer je bio prekinut više od tri mjeseca.

Državni tužitelj tražio je ukupno 38 godina zatvora za četvero optuženih, a sud je donio odluku o kazni od 26,5 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close